Ford Fiesta 2015 от Top Rent A Car

Как да удължите живота на вашия автомобил?

Ще Ви предложим няколко съвета за удължаване живота на вашия автомобил и намаляване на необходимостта от ремонтни дейности. Затова обърнете специално внимание на нашите съвети и детайлите в тях.

Никога

 1. Не паркирайте автомобила наполовина на тротоара. Може да спестява няколко маневри, но уврежда окачването и самите гуми. (Съвети за успоредно паркиране)
 2. Не минавайте през изкуствените неравности с висока скорост, защото може да ударите шасито, бронята или да повредите амортисьорите. Освен това не е безопасно и ще се отрази на джоба Ви.
 3. Не форсирайте двигателя докато е още студен. Автомобилите трябва да загреят до определена температура преди да потеглят (особено през зимните сутрини). Съветваме Ви да поддържате ниски обороти до достигане на тази температура, за да удължите живота на вашия двигател.
 4. Не карайте и не спирайте на свободна предавка. Карането на свободна предавка няма да Ви спести гориво и спирачките ще се изхабят по-бързо.
 5. Не дръжте левия си крак постоянно на съединителя (за коли с ръчни скорости). Постоянното натискане на съединителя е лоша практика и води до по-бързото му изхабяване. Няма нужда да го държите постоянно натиснат докато чакате на светофар или на знак „Стоп“.

Винаги

 1. Правете редовно обслужване на автомобила. Нужно е да спазвате сервизните срокове за обслужване (1 година или 10-15 хил. км; 2 години или 30 хил. км). Ако не сте сигурни кога трябва да закарате колата си на обслужване, може да проверите тази информация в сервизната книжка). Не е задължително да използвате официалния сервиз, ако не желаете.
  • Сменяйте маслото, според препоръките на производителя. Винаги използвайте синтетични масла, защото са по-устойчиви на високи температури а свойствата им могат да се контролират по-лесно. Често проверявайте нивото на маслото, за да видите дали има течове и да предотвратите сериозни механични проблеми за в бъдеще;
  • Не забравяйте да проверявате останалите течности като: антифриз и спирачна течност;
  • Проверявайте състоянието на въздушния филтър. Той има голямо значение за автомобила и смяната му не е скъпа. Имайте предвид, че наслоилата се мръсотия може да окаже лошо влияние върху двигателя и той да загуби от своята мощност, възможна е и по-голяма консумация на масло;
  • Проверявайте изправността на предпазните колани. Те са от значителна важност за сигурността на пътниците;
  • Проверявайте налягането на гумите. Неправилно напомпаните гуми могат да причинят несигурност, по-бързо износване и увеличаване на разхода за гориво с до 10%;
  • Проверявайте състоянието на акумулатора, защото от него зависи цялата електрическа система в автомобила. Добре поддържаните клеми могат да увеличат живота на акумулатора с до 25 %;
 2. Зареждайте с правилното гориво. Ако заредите с погрешно трябва веднага да източите целия резервоар или да се обадите на пътна помощ, която да закара колата на сервиз. Не бива да карате колата в случай, че нещо такова се случи, защото дори няколко километра могат причинят огромни щети.
 3. Спазвайте безопасна дистанция. Освен, че ще си осигурите повече време за реакция, ще намалите вероятността случайно отскочил камък от предходния автомобил да удари предното Ви стъкло. Ако това се случи, единствено КАСКО може да покрие щетата.
 4. Поддържайте колата си чиста. Наслоената мръсотия може да увреди боята и да причини окисляване на металните повърхности. През зимата пътищата биват поръсвани със сол, която да предотврати заледяването им. Солта обаче причинява корозия и затова трябва да миете колата си редовно през зимата, за да предотвратите този процес.
 5. Отървете се от ненужните вещи в багажника. Колкото по-тежък е автомобила, толкова повече мощност му е нужна. Килограмите влияят на окачването, на гумите също и на сигурността Ви на пътя. (Предназначение на багажника)