Съвети за успоредно паркиране

Съвети за успоредно паркиране

За лесно успоредно паркиране е необходимо да се следват няколко прости правила.

 • Стъпка 1
  При паркиране назад първо трябва да се приближим успоредно до колата, зад която ще паркираме, след като сме включили аварийните светлини.
  Задната врата на автомобила има триъгълен прозорец (той служи за ориентир къде се намират задните гуми). Автомобилът потегля назад и когато шофьорът види задницата на съседната кола през този прозорец е необходимо да направи 3 пълни оборота (надясно, ако паркира надясно) или (наляво ако паркира наляво). Движението трябва да бъде по диагонал на мястото за паркиране.
 • Стъпка 2
  По време на тази маневра шофьорът трябва да гледа в лявото странично огледало (ако паркира надясно) или в дясното странично огледало (ако паркира наляво).
  Когато в страничното огледало се вижда цялото изображение на задния автомобил, следва воланът да се изправи.
 • Стъпка 3
  Докато се движи назад, шофьорът гледа в дясното странично огледало (ако паркира надясно), или в лявото странично огледало (ако паркира наляво), и когато се изравни със задния ъгъл на предната кола (на достатъчно голямо разстояние), трябва да направи 3 пълни оборота (наляво, ако паркира надясно) или (надясно ако паркира наляво). Важно е при тази маневра да внимавате да не ударите предницата. Движението назад продължава, докато колата застане успоредно на тротоара. Следва единствено да се паркира по средата между двете коли.

Тези съвети са с цел единствено да Ви насочат към правилно маневриране, ситуациите в реални условия може да се различават. поради разлика в размерите и отстоянията. Шофьорът трябва да се увери, че колата ще пасне на избраното място за паркиране, и че няма да удари страничен обект при маневрата.

Видео урок за успоредно паркиране