Рентакар агент от Top Rent A Car

Защо да използвате предпазни колани?

Винаги слагайте предпазния си колан, когато шофирате! Независимо от скоростта и разстоянието, липсата на предпазен колан увеличава двойно възможността за сериозни наранявания или гибел.

Младите шофьори са най-честите нарушители

Младите водачи на превозни средства и техните спътници имат най-лошите навици по отношение слагането на предпазен колан. В същото време те най-често претърпяват злополука на пътя. По отношение на коланите те смятат, че не е "яко" и ще изглеждат нелепо в очите на приятелите си. Ето какво още си мислят за коланите те:

  • Правят ги да изглеждат като задръстеняци;
  • Срамуват се да ги слагат;
  • Не са им удобни;
  • Твърдят, че са добри шофьори и не са им необходими;
  • Твърдят, че нищо няма да им се случи;
  • Твърдят, че няма смисъл защото отиват наблизо. (1/3 от всички инциденти се случват близо до дома);

Шофьорът и пътниците трябва да слагат своите колани при всяко пътуване!

Слагането на колан отнема само няколко секунди

Коланът е необходим за Вашата сигурност и безопасност. Няма как да предвидите всяка ситуация на пътя и какво ще се случи с Вас и другите пътници. Затова винаги слагайте предпазния колан! Уверете се, че децата имат подходящата детска седалка и тя е правилно поставена.

Последствия при сблъсък с 50 км/ч без колан

Ако се возите на задната седалка без колан и се блъснете при скорост от 50 км/ч, ще се ударите в предната седалка и човека пред вас със сила с големина между 30 и 60 пъти собственото Ви тегло. Това би могло да доведе до сериозни наранявания и фатален край.

Ако шофирате без колан ще бъдете глобени

Законът изисква шофьора и пътниците винаги да пътуват с поставен колан. Глобата за шофиране без колан в България е в размер на 50 лв., без значение кой е без колан.