Туристически наръчник - с кола под наем в Русе

Обща информация за Русе

Паметникът на Свободата
Паметникът на Свободата

Русе е петият по големина град в България. Градът се намира на южния бряг на река Дунав. Русе се намира на около 200 км северно от Варна и на около 300 км от София. Дунав Мост го превръща в един от най-важните за България транспортни възли. Русе често е наричан „Малката Виена” заради архитектурните им сходства – Русе притежава много архитектурни паметници, в които са застъпени стиловете Необарок, Модернизъм, Неокласицизъм и Сецесион. Русе е и задължителна спирка на дунавските круизи. Има две международни летища в близост до града – в Букурещ и във Варна (Международното летище в Букурещ е само на 75 км.) Top Rent A Car осъществява доставки на коли под наем до всяко едно от тях.

С големият брой кафенета, архитектурата - силно повлияна от Австро-Унгария и красивите осветени вечер сгради, Русе е привлекателен за туристите град, с богата 20 вековна история. В града може да разгледате няколко интересни музея, а около Русе се намират средновековна крепост, скални манастири и други интересни места в Национален парк русенски Лом. Ако планирате да посетите Русе и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво.

Русе поглед отгоре - видео с дрон

Виртуална разходка из РусеКоли под наем Русе

Туристически обекти и забавления около Русе

 • Пантеон на Възрожденците – представлява паметник – костница, открит на 28.02.1978г по повод 100 години от Освобождението. В Пантеона се съхраняват костите на революционери и възрожденци, четници и културно-просветни дейци. Сред тях са Любен Каравелов, Захари Стоянов, Тома Кърджиев, Атанас Узунов, Олимпи Панов, Драган Цанков и др. Пантеонът на възрожденците е в списъка на Стоте национални туристически обекта.
 • Ивановски скални църкви – представлява комплекс от църкви и помещения, издълбани в скалите. Разположен е на 21км югозападно от Русе, до с. Иваново. Комплексът е основан в началото на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър(1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. Ивановските скални църкви са под закрилата на ЮНЕСКО.
Природен парк „Русенски Лом”
Природен парк „Русенски Лом”
 • Природен парк „Русенски Лом” – Разположен на около 20 км южно от Русе, Паркът носи името на р. Русенски Лом. Територията на парка обхваща близо 50 000 дка и включва археологическия резерват „Скални църкви”. В парка се срещат 90 вида бозайници, 22 вида риби, 190 вида птици, 10 вида земноводни и 19 влечуги. Открити са останки от тракийски селища и светилища. Най – старите следи от човешко присъствие в района датират от старокаменната епоха.
 • Регионален исторически музей - Съхранява над 130 000 експоната, сред които е и Боровското тракийско съкровище – сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.
 • Музеят на градския бит - Известен е още като „Къщата на Калиопа”. В експозицията е пресъздаден интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., декориран с красиви стенописи дело на австрийския живописец Шарл Шаусберг.
 • Къщата музей „Захари Стоянов” - разполага с две експозиции – едната е посветена на революционера и писател Захари Стоянов, а втората проследява историята на семейство Обретенови от Русе и дейността им за националноосвободителното движение за освобождение от османско владичество.
 • Крепостта Сексагинта Приста – крепостта носи едно от древните имена на града по римско време, което буквално означава „Пристанище на шейсетте кораба”. Експозицията е на открито и разкрива мащабите на крепостта, а част от находките могат да бъдат разгледани и в историческия музей на Русе.Центърът на Русе
 • Национален музей на транспорта – музеят се намира в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд и Борис ІІІ, а също и салонният вагон на султан Абдул Азис. В сградата на музея има три зали, разказващи историята на железопътния транспорт и корабоплаването в България.
 • Доходното здание – Представлява красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията – Меркурий.

Хотели и ресторанти в Русе

Най–добрите хотели в Русе според Trip Advisor са:

 • Anna Palace Hotel
 • Cosmopolitan Hotel
 • Hotel Riga
 • Danube Plaza Hote
 • Best Western Bistra & Galina

Най-добрите ресторанти в Русе според Trip Advisor са:

 • Panorama
 • Vienna
 • Mehana Ciflika
 • Happy Bar and Grill
 • Leventa

Наем на кола в Русе

Ако планирате да посетите Русе и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от Варна, Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17А и на летището, откъдето можете да наемете своя автомобил на място. Top Rent A Car Ви предлага и безплатна доставка до курортите около Варна - за вашата перфектна почивка.

Top Rent A Car Русе