Безопасна дистанция при шофиране

Безопасна дистанция при шофиране. Необходимо разстояние за безопасност.

Броят на пътните инциденти възникнали поради не спазване на нужната дистанция е доста голям. Затова екипът на Top Rent A Car Ви съветва да шофирате със съобразена скорост и на достатъчно голямо разстояние, за да може да спрете навреме в случай на необходимост.

За ваша сигурност и спокойствие трябва да знаете каква е нужната дистанция, която трябва да спазвате спрямо предходния автомобил, как да прецените тази дистанция, и колко време ще Ви е необходимо за реакция.

Разстояние, което трябва да спазвате докато шофирате, между вашия автомобил и този пред вас се нарича безопасно. Това е онова разстоянието, което ще ви осигури безопасно и безаварийно спиране в случай на рязко спиране или намаляване на скоростта на предходния автомобил.

Но каква трябва да е тази дистанция?

Дистанцията, която може да Ви осигури безопасност варира в зависимост от скоростта, с която се движите. Затова е по-уместно да се говори не за метри, а за секунди. По този начин бихте могли по-лесно да прецените разстоянието.
Установената дистанция, която трябва да се спазва е: 2 секунди при нормални условия и 3 секунди при влошени метеорологични условия (дъжд, сняг или мъгла). Т.е разстоянието, което изминава вашия автомобил за 2/3 секунди.

Кои са факторите, влияещи на спирането на автомобила?

Съществуват различни фактори, които влияят при спирането на даден автомобил, но имайте предвид, че рефлексите на шофьора не са едни от тях.
Когато автомобилът се движи с висока скорост е нужно повече време за реакция и именно от това зависи какво трябва да е разстоянието от предходния автомобил. Дистанцията трябва да е такава, че водача да има достатъчно време за реакция.
Статистиките сочат, че на човек му е необходима 1 секунда, за да реагира, но не бива да се забравя спирачния път (времето от натискане на спирачка до пълното спиране на автомобила) също оказва влияние.
Други фактори са: състоянието на пътя, метеорологичните условия, техническото състояние на автомобила и поведението на шофьора в конкретния момент.

Как правилно да изчислим безопасното разстояние от предходния автомобил?

  • изберете си статичен ориентир;
  • започнете да отброявате секундите в момента, в който автомобила пред вас задмине този ориентир (по следния начин): хиляда сто и едно = 1 сек., хиляда сто и две = 2 сек., хиляда сто и три = 3 сек. и т.н.;
  • ако имате време по-голямо или равно на 2 секунди докато стигнете до статичния ориентир, който сте избрали, значи се движите на подходяща дистанция. Ако ли не, ще трябва да се отдалечите на по-голямо разстояние от предходния автомобил, с цел безопасност;

Научете още полезни съвети тук: Полезни статии от Top Rent A Car