Информация относно COVID-19

Условия за наем на лекотоварни автомобили


В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Застраховка „Гражданска отговорност” валидна в цяла Европа;
 • Пътна такса – винетка за територията на Република България;
 • Автокаско при щета и кражба за цяла Европа съгласно общите условия на Застрахователя. Важи при представянето на протокол от КАТ. Не важи при употреба на наркотици, алкохол или други упойващи средства и при спазване на Закона за движение по пътищата.
 • 500 км. пробег на ден за наеми с продължителност до 30 дни и 5000 км пробег месечно при наеми с продъжителност над 30 дни.
 • В крайната цена е включено 20 % ДДС;

УСЛОВИЯ

Изисквания към Наемателя:

Наемателят трябва да има навършени 23 години и да представи валидно свидетелство за управление на МПС и син талон най-малко от 3 години за класовете MKMR, EKMR. Всички наемателите под 23 години или с шофьорски опит под 3 години заплащат такса “Млад шофьор”, в размер от 6 €/ден и двоен депозит. Изисква се изрично потвърждение от страна на Наемодателя. За класовете CKMR и IKMR минималната възраст е 25 години и свидетелство за управление най-малко от 5 години. Лична карта (паспорт).

При договор с юридическо лице, шофьорът (ако не е Управител) трябва да предостави пълномощно или валиден трудов договор.

Период на наема:

Минимален наемен период, по който се изчислява цената е 24 часа. При закъснение за връщане на превозното средство след изтичане на договора за наем без предупреждение и разрешение от страна на НАЕМОДАТЕЛЯ, клиентът се таксува както следва: до 4 часа – един наемен ден; над 4-8 часа – два наемни дни, над 8 часа – 3 наемни дни.

Начин на плащане и депозит:

При направата на резервация на лекотоварен автомобил или товарен ван можете да извършите частично предплащане (15% от крайната цена) или пълно предплащане с кредитна карта или банков превод. Кредитната Ви карта ще бъде таксувана с основание „Modul EOOD” – името на нашата фирма. Ако е извършена частична предплата, Наемателят трябва да заплати оставащата сума при наемането на превозното средство. Възможните методи за плащане са Visa, МasterCard, банков превод или плащане в брой. При наемането на превозното средство, Наемателят е длъжен да остави депозит с кредитна / дебитна карта (Visa или MasterCard) издадена на негово име. В брой или с банков превод Наемателят оставя дължимия депозит с увеличение от 100%.

Клас превозно средство
SIPP код
Депозит по картаДепозит в брой
MKMR100 €100 €
EKMR100 €100 €
CKMR100 €не се прилага
IKMR200 €не се прилага

Информация за SIPP кодовете можете да намерите ТУК.
При излизане в чужбина, наемателят заплаща двоен депозит (виж по-долу).

Отговорност на НАЕМАТЕЛЯ

 • При ПТП Наемателят е длъжен да предостави на Наемодателя всички издадени документи от КАТ, удостоверяващи събитието. В случай на непредоставяне, то Наемателят е отговорен и заплаща пълния размер на щетите, както и броя дни необходими до пълното възстановяване на превозното средство;
 • При кражба или тотална щета Наемателят е длъжен да предостави на Наемодателя всички издадени документи от КАТ, удостоверяващи събитието. В случай на непредоставяне, той е отговорен и заплаща пълната стойност на превозното средство;
 • Наемателят носи пълна отговорност за частични липси, загуба на части или аксесоари, както и за щети по интериора на превозното средство (тапицерия, табло, седалки, облицовки багажник и др.) и товарния отсег;
 • Такса за изгубени документи, панел на касетофон, CD, рег. номер, GPS навигация или ключове на превозното средство в размер на 200 €;
 • В случай на ПТП в чужбина без значение чия е вината Наемателя е длъжен да транспортира за своя сметка нетото МПС до граница на България. В този случай не се предоставя и заместващо превозно средство.
 • В случай на щета се начислява еднократна административна такса в размер на 30 €.

Пробег:

В цената на лекотоварния автомобил е включен безплатно пробег от 500 км./ден. При надвишаване на посочения пробег допълнителните километри се заплащат както следва:

Клас превозно средство (SIPP код)Включен дневен пробегВключен месечен пробегЦена на доп. км.
MKMR500 км./ден5000 км./месец0.024 €/км.
EKMR500 км./ден5000 км./месец0.036 €/км.
CKMR500 км./ден5000 км./месец0.048 €/км.
IKMR500 км./ден5000 км./месец0.060 €/км.

Гориво:

Превозното средство се предоставя с пълен резервоар. При връщане на превозното средство с непълен резервоар, клиентът заплаща липсващото гориво на цена 1,50 €/л и такса в размер на 10 € с ДДС, когато е заплатил такс „Prepaid fuel”.

Предплатено гориво

При заплащане на такса „Prepaid fuel”, клиентът предплаща стойността на горивото и получава правото да върне автомобила с непълен резервоар.

Клас автомобилТакса предплатено гориво
Renault Clio MKMR69 €
Renault Kangoo EKMR80 €
Renault Trafic CKMR116 €
Renault Master IKMR132 €

Еднопосочни наеми:

След предварителна заявка е възможна доставка или връщане на превозното средство до друг град или офис на Top Rent A Car и съседните държави. Примерни цени за еднопосочни наеми:

Наемане ВръщанеСума
София Бургас110 €
София Варна120 €
София Пловдив50 €
София Банско80 €
София Боровец65 €
София Пампорово100 €
Варна Бургас50 €
Варна Пловдив100 €
Бургас Пловдив80 €
София Солун220 €
София Букурещ220 €

Повече еднопосочни наеми можете да видите ТУК.

Доставки:

 • Превозното средство може да бъде наето без начисляване на допълнителни такси от офисите на фирмата на Летище София Терминал 1 и Терминал 2;
 • След предварителна заявка е възможна доставка или връщане на превозното средство до посочен от вас адрес в гр. София. Заплаща се такса в размер на 20 евро с ДДС;
 • Ако желаете превозното средство да бъде доставено и/или върнатo в друг град цената на услугата се изчислява по 0,50 евро/км с ДДС във всяка посока;
 • Часът за доставка може да варира в рамките на 30 минути;

Допълнителен шофьор и допълнително оборудване:

При вземане на автомобила наемателят и всеки допълнителен шофьор, който ще управлява наетия автомобил е длъжен лично да представи валидни документи - свидетелство за управление на МПС и син талон, лична карта или паспорт валидни до края на срока на наемането и кредитна/дебитна карта.

За допълнителните екстри се прилага такса на ден с ДДС, както следва:

ЕкстраЦена на денМаксимална Цена
Ръчна количка2,00 €60 €
Ремък за товар1,00 €-
Инвертор 12V-220V4,00 €-
Кабели/Вериги за сняг (закупуване - остават за клиента)25 € еднократна такса-
GPS навигация4,00 €60 €
Палетна количка4,00 €60 €
3G WI-FI2,00 €
Доп. шофьор1,50 €30 €

Такса извънработно време:

При наемане или връщане на превозното средство извън работно време се прилага такса в размер на 20 €. Работно време: Понеделник – Неделя 09:00 – 19:00 часа. На официални празнични дни – Великден, Коледа (24.12, 25.12, 26.12), Нова Година (31.12, 01.01) се прилага такса - 09:00-19:00 ч – 20 €; 19:00-09:00 ч – 40 €.

Наеми извън страната:

Възможни са при предварителна заявка и одобрение за съседни на България страни (Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и европейската част на Турция). Начислява се административна такса в зависимост от наетия клас автомобил. Посочената административна такса е при посещение на една от изброените страни. За всяка следваща страна, клиентът заплаща допълнителна такса в размер 50% от таксата за първата страна. Депозитът се удвоява, както следва:

Клас превозно средство
SIPP Код
Административна
такса
Депозит
с карта
Депозит
в брой
MKMR50 €200 €не се прилага
EKMR60 €200 €не се прилага
CKMR80 €200 €не се прилага
IKMR100 €400 €не се прилага

При наеми извън страната не се приема депозит в брой.

След потвърждение от страна на Top Rent A Car, Наемателят е длъжен да изпрати най-малко 3 работни дни преди началото на наема сканирано четливо копие на шофьорска книжка и паспорт за издаване на необходимите документи. Възможно е да има ограничения. При наеми извън страната не се приема депозит в брой.

Информация за SIPP кодовете можете да намерите ТУК.

Условия за анулиране/промяна на резервация:

Потвърдена резервация може да бъде отказана/променена до 72 часа преди началото на наемния период, без начисляване на такси. При отказ на резервация, по-малко от 72 часа преди началото на наемния период, се начислява такса в размер на 15% от крайната наемна цена, но не по-малко от наемната цена на превозното средство за 1 ден. Предплатената сума няма да бъде възстановена в случай на неявяване на Наемателя. Извършената предплата при направата на резервация ще бъде възстановена, в случай, че не може да бъде предоставен алтернативно превозно средство.

Гарантиране на клас:

Моля, обърнете внимание, че Top Rent A Car си запазва правото на промяна на резервирания лекотоварен автомобил с такъв от по-висок клас.

Вижте условията за наем на автомобили ТУК.