Условия за наем на лекотоварни автомобили


В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Застраховка „Гражданска отговорност” валидна в цяла Европа;
 • Пътна такса – винетка за територията на Република България;
 • Автокаско при щета и кражба за цяла Европа съгласно общите условия на Застрахователя. Важи при представянето на протокол от КАТ. Не важи при употреба на наркотици, алкохол или други упойващи средства и при спазване на Закона за движение по пътищата.
 • 500 км. пробег на ден за наеми с продължителност до 30 дни и 5000 км пробег месечно при наеми с продъжителност над 30 дни.
 • В крайната цена е включено 20 % ДДС;

УСЛОВИЯ

Изисквания към Наемателя:

 • Наемателят трябва да има навършени 21 години и да представи валидно свидетелство за управление на МПС най-малко от 3 години за класовете MKMR, EKMR. За класовете CKMR и IKMR минималната възраст е 25 години и свидетелство за управление най-малко от 5 години.
 • Наемателят и всички допълнителни шофьори трябва да притежават редовни и валидни лични документи: паспорт/лична карта и свидетелство за управление на МПС. В случай, че клиентът предостави Шофьорска книжка, която НЕ е издадена от държава членка на Европейското Икономическо Пространство (ЕИП) или конфедерация Швейцария, той трябва да предостави международна шофьорска книжка или легализиран превод на оригинално СУМПС (винаги трябва да се предостави и оригинал на шофьорска книжка) и да попълни декларация на място в наш офис при отдаване. Международна шофьорска книжка може да бъде заявена и получена онлайн на тази страница.

При договор с юридическо лице, шофьорът (ако не е Управител) трябва да предостави пълномощно или валиден трудов договор.

Период на наема:

Минимален наемен период 24 часа. При запитване за период по-кратък от 24 часа, наемът ще се калкулира като за пълни 24 часа. При закъснение за връщане на автомобила след изтичане на договора за наем клиентът се таксува както следва: до 1 час – половин наемен ден; от 1 до 4 часа – един наемен ден; от 4 до 24 часа – два наемни дни, над 24 часа – всеки следващ ден в двоен размер.

Начин на плащане и депозит:

При направата на резервация на лекотоварен автомобил или товарен ван можете да извършите частично предплащане (15% от крайната цена) или пълно предплащане с кредитна карта или банков превод. Кредитната Ви карта ще бъде таксувана с основание „Modul EOOD” – името на нашата фирма.
Депозитът е със срок на валидност от 25 дни след началото на наема. Ако наема е с продължителност над 25 дни, НАЕМАТЕЛЯТ е длъжен да посети най-близкия офис на фирмата или чрез предоставен от НАЕМОДАТЕЛЯ на линк за предоставяне на депозит да направи нов депозит, преди изтичането на 25-тия ден от началото на наема.
Ако е извършена частична предплата, Наемателят трябва да заплати оставащата сума при наемането на превозното средство. Възможните методи за плащане са Visa, МasterCard, банков превод или плащане в брой. Плащания в брой се приемат само в български лева.
При наемането на превозното средство, Наемателят е длъжен да остави депозит с кредитна / дебитна карта (Visa или MasterCard) издадена на негово име.

Клас превозно средство
SIPP код
Депозит по карта
MKMR200 €
EKMR300 €
CKMR400 €
IKMR500 €

Информация за SIPP кодовете можете да намерите ТУК.
При излизане в чужбина, наемателят заплаща двоен депозит (виж по-долу).

Отговорност на Наемателя

 • При ПТП Наемателят е длъжен да предостави на Наемодателя всички издадени документи от КАТ, удостоверяващи събитието. В случай на непредоставяне, то Наемателят е отговорен и заплаща пълния размер на щетите, както и броя дни необходими до пълното възстановяване на превозното средство;
 • При кражба или тотална щета Наемателят е длъжен да предостави на Наемодателя всички издадени документи от КАТ, удостоверяващи събитието. В случай на непредоставяне, той е отговорен и заплаща пълната стойност на превозното средство;
 • Наемателят носи пълна отговорност за частични липси, загуба на части или аксесоари, както и за щети по интериора на превозното средство (тапицерия, табло, седалки, облицовки багажник и др.) и товарния отсег;
 • В случай на ПТП в чужбина без значение чия е вината Наемателя е длъжен да транспортира за своя сметка нетото МПС до граница на България. В този случай не се предоставя и заместващо превозно средство.

Права на Наемателя

 • Ако при отдаване на автомобила e имало забавяне по вина на Наемодателя, Наемателя има право да иска увеличаване на периода на наемане с аналогичен период
 • Ако Наемателя не е успял да наеме на време резервирания от него автомобил по вина на Наемодателя, първият е в правото си да иска да му бъде възстановена част от предплатата, съобразена с периода на забавяне. Ако Наемателят се откаже от услугите в следствие на забавяне от страна на Наемодателя следва да му бъде възстановена предплатата
 • Ако Наемодателят не може да предостави автомобил по потвърдена резервация, Наемателят има право да иска безплатен ъпгрейд или връщане на направената от него предплата
 • Никакви други компенсации не се предполагат

Права на Наемодателя

 • Наемодателят запазва правото си да откаже предоставянето на услугите си на Наемателя от съображения за сигурност при технически причини свързани с резервирания автомобил. Наемодателят се задължава да възстанови платените от Наемателя суми за непредоставената услуга.
 • Наемодателят има право да прекрати договора предсрочно и да си върне автомобила, ако:
  • Наемателят нарушава условията на договора
  • Наемателят е извършил измама, за да получи автомобила
  • Автомобилът е изоставен
  • Автомобилът не е върнат в уговорения срок и място, посочени в договора
  • МПС е повредено
  • Наемодателят или служител на Полицията или друг компетентен орган има основания да смята, че шофирането на Наемателят (или шофирането на оторизирания водач) може да представлява реална опасност за него самия и/или за всяко друго лице
 • Нормалната експлоатация на наетия автомобил относно изминат пробег е 150 км средно на ден за срока на наема. При установяване на потребление надхвърлящо нормалната експлоатация на автомобила, Наемодателят запазва правото си да прекрати предоставената услуга, както и да не предоставя услугите си на Наематели, които при предходни наеми доказано са надхвърлили нормалната екслоатация определена от Наемодателя.

Пробег:

В цената на лекотоварния автомобил е включен безплатно пробег от 500 км./ден. При надвишаване на посочения пробег допълнителните километри се заплащат както следва:

Клас превозно средство (SIPP код)Включен дневен пробегВключен месечен пробегЦена на доп. км.
MKMR500 км./ден5000 км./месец0.051 €/км.
EKMR500 км./ден5000 км./месец0.061 €/км.
CKMR500 км./ден5000 км./месец0.077 €/км.
IKMR500 км./ден5000 км./месец0.102 €/км.

Гориво:

Превозното средство се предоставя с пълен резервоар. При връщане на превозното средство с непълен резервоар, клиентът заплаща липсващото гориво на цена 1,50 €/л и административна такса в размер на 15 € с ДДС.

Еднопосочни наеми:

След предварителна заявка е възможна доставка или връщане на превозното средство до друг град или офис на Top Rent A Car и съседните държави. Примерни цени за еднопосочни наеми:

Наемане ВръщанеСума
София Бургас150 €
София Варна160 €
София Пловдив85 €
София Банско100 €
София Боровец80 €
София Пампорово170 €
Варна Бургас85 €
Варна Пловдив160 €
Бургас Пловдив110 €
София Солун300 €
София Букурещ510 €

Повече еднопосочни наеми можете да видите ТУК.

Доставки:

 • Превозното средство може да бъде наето без начисляване на допълнителни такси от централния офис на фирмата в София;
 • След предварителна заявка е възможна доставка или връщане на превозното средство до посочен от вас адрес в гр. София. Заплаща се такса в размер на 20 евро с ДДС;
 • Ако желаете превозното средство да бъде доставено и/или върнатo в друг град цената на услугата се изчислява по 0,50 евро/км с ДДС във всяка посока;
 • Часът за доставка може да варира в рамките на 30 минути;

Такса "Prepaid fuel" - предплатено гориво

При заплащане на такса „Prepaid fuel”, клиентът предплаща стойността на горивото и получава правото да върне автомобила с непълен резервоар.

Клас автомобилТакса предплатено гориво
Citroen C3 MCMR70 €
Renault Kangoo EKMD100 €
Citroen Berlingo EKMR85 €
Ford Custom L1H1 CKMR130 €
Renault Master L3H2 IKMR140 €

Допълнително оборудване и услуги

При вземане на автомобила наемателят и всеки допълнителен шофьор, който ще управлява наетия автомобил е длъжен лично да представи валидни документи - свидетелство за управление на МПС и лична карта или паспорт валидни до края на срока на наемането и кредитна/дебитна карта.

За допълнителното оборудване и услуги се прилага такса на ден, както следва:

Допълнително оборудване и услугиЦена на денМаксимална Цена
Ръчна количка2,00 €60 €
Ремък за товар1,00 €-
Инвертор 12V-220V4,00 €-
Кабели/Вериги за сняг (закупуване - остават за клиента)35 € еднократна такса-
Палетна количка4,00 €60 €
Mobile WI-FI Hotspot3,00 €
Допълнителен шофьор3,60 €80 €

Такса "Късно обслужване" - Late service fee

Можете да проверете работното време на избрания от Вас офис тук. Офисите на летища могат да обслужват клиенти денонощно.
При резервация за градовете Варна, Бургас, Пловдив в часовия диапазон от 19:01 до 08:29 и за град София в часовия диапазон 21:01 до 08:29, в цената е включена такса „Late service fee” (Такса "Късно обслужване”).
Молим да обърнете внимание, че ако при първоначалното резервиране са посочени часове на вземане и/или връщане на автомобила различни от горе посечените диапазони и в последствие настъпи промяна на часовете и те попадат в по-горе посочените, се начислява допълнителна такса “Late service fee“ от 24 € с ДДС за всяко предаване и/или приемане на автомобила.

Наеми извън страната:

Наеми извън страната са възможни при предварителна заявка и одобрение до съседни на България страни (Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и европейската част на Турция). Начислява се административна такса в зависимост от наетия клас товарен автомобил. Посочената административна такса е при посещение на една от изброените страни. За всяка следваща страна, клиентът заплаща допълнителна такса в размер 50% от таксата за първата страна. Пълномощните се издават със срок на валидност до края на наема, но не повече от от 25 дни. При наем на автомобил с пълномощно за излизане в чужбина по-дълъг от 25 дни, клиента трябва да заплати още веднъж таксата за пълномощното в пълен размер.

Клас превозно средство
SIPP Код
Административна
такса
Депозит
с карта
MKMR80 €600 €
EKMR90 €600 €
CKMR110 €800 €
IKMR130 €1000 €

След потвърждение от страна на Top Rent A Car, Наемателят е длъжен да изпрати най-малко 1 работен ден преди началото на наема сканирано четливо копие на шофьорска книжка и паспорт за издаване на необходимите документи. Възможно е да има ограничения.

Информация за SIPP кодовете можете да намерите ТУК.

Условия за анулиране/промяна на резервация:

Потвърдена резервация може да бъде отказана/променена до 72 часа преди началото на наемния период, без начисляване на такси. При отказ/промяна на резервацията, по-малко от 72 часа преди началото на наемния период, клиента дължи неустойка в размер на 15% от стойността на резервацията, но не по-малко от един наемен ден, както и стойността на таксата за доставка при отказ/промяна на резервацията, по-малко от 24 часа преди началото на наемния период. В неустойката не се включват допълнителните услуги включени в резервацията.

Гарантиране на клас:

Моля, обърнете внимание, че Top Rent A Car си запазва правото на промяна на резервирания лекотоварен автомобил с такъв от по-висок клас.

Вижте условията за наем на автомобили ТУК.