Как да заредим електромобил?

Как да заредим електромобил

Безплатно зареждане

При наем на електромобил всеки сам решава къде и кога да го зареди. При добро планиране на времето и маршрута ви, имате възможност да зареждате само на безплатни станции в страната. В днешно време те не са малко, има ги в почти всеки голям град в България, а и броят им непрекъснато се увеличава. Така освен удоволствието да шофирате електрическа кола, минимизирате разходите за придвижване до минимум и спестявате пари. Звучи страхотно, нали?

Къде да заредим електромобил под наем

Карти за зареждане

Ако все пак решите да зареждате на платени станции, може да използвате карти за бързо и лесно заплащане, които ще получите от нас, заедно с документите на автомобила. Те са за най-популярните в България зарядни станции - Fines Charging и Eldrive. Зареждането на тях е платено, в края на наема ще получите подробна информация за употребената енергия на тези станции от вас и ще бъдете таксувани за нея.

Към момента цената на kWh на станция е:

  • Eldrive - около 0,50 лв/kWh + 0,50 лв начална такса
  • Fines Charging - може да заредите на цена от 0,29 лв/kWh до 0,45 лв/kWh

Посочените цени е възможно да варират в зависимост от типа на станцията и са с включен ДДС. Актуална информация за цена на kWh може да намерите директно на зарядната станция.

Карта Fines Charging за зареждане на електромобил Карта Eldrive за зареждане на електромобил

* При въпроси или проблеми със зарядната станция, моля обърнете се директно към доставчика. Ще откриете телефон за връзка с него, изписан на самата станция.


Как се зарежда електрически автомобил?

  1. Препоръчваме ви да свалите на вашето смарт устройство приложението PlugShare или друго такова, от което да намерите най-близката до вас станция за зареждане. Може да намерите карта със станции за зареждане в България и тук.

  2. Отключете автомобила и отворете капачката за зареждане.

  3. На повечето платени станции кабелът е директно закачен за тях. Откачете го и го свържете към електромобила на посоченото за целта място. На тези, на които няма кабел, извадете този, който ще откриете в багажника на наетия автомобил.

  4. Натиснете Старт на екрана на станцията. Ако тя е безплатна, зареждането ще започне. Ако е платена, може да използвате някоя от предоставените от нас карти. Те се намират при документите на автомобила.

  5. След като зареждането приключи е необходимо да го спрете от мултимедията на автомобила и от екрана на самата станция. Ако сте използвали кабел за зареждане от багажника на автомобила, не забравяйте да го приберете обратно там. Продължете своето пътуване.

Електромобилът трябва да бъде върнат със заряд не по-малко от 80%. В противен случай, ще бъде начислена административна такса.


Зареждане от обикновен контакт

Всеки нает електрически автомобил от нас може да бъде зареден от обикновен контакт. Зареждането по този начин обаче е много бавно. За оптимизиране на времето при пътуване на дълъг път препоръчваме използването за зарядна станция.


Кабели за зареждане на електромобили

Във всеки електромобил ще откриете адаптери и кабели, необходими за зареждането му. Съществуват различни типове, които позволяват свързване и осъществяване на зареждане на различни станции и с различна мощност. В таблицата може да разгледате кабелите, които ще получите от нас за всеки електромобил, както и портовете за зареждане на самите електрическите автомобили, които ние предлагаме под наем.

АвтомобилКабелиПорт за зареждане
Peugeot e-208 - Тип 2 към Тип 2Тип 2
VW ID.3 - Тип 2 към Тип 2Тип 2Combo CCS
Dacia Spring - Тип 2 към Тип 2Тип 2Combo CCS
Nissan Leaf - Тип 2 към Тип 2Тип 2CHAdeMO

Моля, имайте предвид, че ние не носим отговорност за възникналите затруднения със зареждането на електрически автомобили, а само ги предлагаме за наемане. В случай, че зарядът на батерията е изчерпан преди да успеете да я заредите, то вие поемате разходите за придвижване на автомобила до най-близката станция за зареждане.