Съвети при използване на спирачките

Използване на спирачките

Съвети

Повечето коли в днешно време са снабдени с антиблокиращата система ABS, предназначена да предотврати блокирането на колелата при рязко натискане на педала на спирачките или при спиране на хлъзгав път. Малко са шофьорите обаче, които знаят как точно трябва да постъпят в непредвидена ситуация, която изисква рязко спиране. Ето защо Ви предлагаме да прочетете нашите съвети.

Липсата на антиблокираща система води до блокиране на колелата и не възможност да се контролира посоката на автомобила. Той би се плъзнал по асфалта и би продължил направо. Затова, когато автомобил със задно предаване поднесе, веднага трябва да отнемете педала на газта и да въртите волана, на която страна поднесе. При предно се прави точно обратното - подава се газ, за да може постъпателната част на предните колела да се увеличи, те да изтеглят автомобила и да го изправят в желаната посока.

При нормални условия, когато шофирате в града, спирането на светофар или да паркирате е много лесно и всички знаят как става. Друг е въпроса, когато се наложи да спрете рязко, за да избегнете катастрофа на магистралата например. Спиране при скорост 120 км/ч изисква много концентрация, бързина и опит. За предпочитане е да сте упражнявали това спиране или най-добре е да сте преминали курс на обучение, който да Ви подготви. За съжаление не са много шофьорите, които спират правилно в такива ситуация. Когато искате автомобила да спре така, че да не предизвикате катастрофа е нужно да направите само две неща.

  • За да бъде спирането ефективно, натиснете само педала на спирачката. По този начин ще използвате усилието на двигателя и на скоростната кутия за забавяне;
  • Насочете колата в безопасна зона. Не е необходимо да правите нищо повече;

Важно е също да се съобразите и с дистанцията, за да избегнете сблъсък и да се улесни изпреварването от идващите отзад с по-голяма скорост автомобили. Спазвайте ограниченията за скорост и се съобразявайте с пътните и атмосферните условия.