Туристически наръчник - с кола под наем в Черноморец

Обща информация за Черноморец

Заведения в Черноморец
Заведения в Черноморец

Черноморец е разположен на 24 км от Бургас , в южната част на Бургаския залив и в северния нос на Созополския залив, в своеобразна падина край брега. Гърците наричали малкия залив, който прилича на конска подкова "Агиос Николас" (Свети Никола). На него било кръстено и селището до 1951 г, когато бива преименуване на Черноморец. На изток се намират остров Свети Иван и град Созопол . Градчето има четири плажни ивици с обща дължина около 10 км, различни една от друга, защитени от ветровете от скалист бряг. Заливът е подходящ за сърфиране и скокове във вода.

В близост до Черноморец са къмпингите "Градина”, "Златна рибка”, и "Черноморец”. Плажовете освен за сърфинг, са подходящи и за риболов, водни спортове и нудизъм. Всички плажове разполагат със спасителни постове и сигнализация, което ги прави достъпни както за възрастни, така и за деца.

Туристически обекти край Черноморец

Плаж на Черноморец
Плаж на Черноморец

Забележителности, които не трябва да пропускате:

 • Храм Свети Никола
  "Свети Никола” е осветен през 1858 г. Историята разказва за корабокрушение на гръцки кораб в Созополския залив. След сблъсъкът на кораба със скалите от него не останало нищо, освен изплувалата на повърхността икона на „Св. Никола”. Моряците приели това като знак и съградили храм, посветен на „Чудотвореца”, в знак на благодарност. Мястото е старо, култово светилище, известно с аязмото и лековитата вода. През 1995 г на празника "Вяра, Надежда, Любов”, в храма избухва пожар, който унищожава всичко с изключение на Чудотворната Икона на "Свети Никола”. Няколко години по-късно Църквата „Св. Никола” е възстановена изцяло със средства на родолюбиви българи. Днес тя е известна с прекрасния си иконопис, иконостас резбован от Смолянски майстори, чудотворното Аязмо и райската градина. През 2004 г новодошлият Отец Стелиан си поставя за задача, освен за храма, да се грижи и за пространството около него. И с много любов, постоянство и грижи, той го превръща в едно от най-приказните кътчета на морското курортно градче, за което са чували дори чужденците. Превръща го в Райска градина. Вдъхновен от плодовитостта на земята, отец Стелиан започва да сади всевъзможни растения, сред които редки видове, събирани от цял свят, такива, които трудно устояват на родния климат и онези, споменавани в Библията – мирта, палми, пасифлора и т.н. Отвсякъде лъхат екзотика, аромат и пъстрота.
Остров Св. Иван
Остров Св. Иван
 • Остров Св. Иван
  Най-големият български остров "Св. Иван”, се намира на по–малко от километър от Созопол. Обявен е за национален археологически резерват. До него, на по–малко от 100 м. се намира остров "Св. Петър”, за който се предполага, че е бил част от остров „Св. Иван”, но в следствие на природен катаклизъм се откъсва. Остров "Св. Иван” е обявен за защитена територия, с цел опазване на редки и застрашени видове птици, включени в Червената книга на България. На остров Свети Иван се намира и единствената в страната популация на вид заек-подземник. На острова има фар, който насочва плавателните съдове към Бургаския залив. Островът е обект на непрекъснати археологически проучвания. Тук през 2010 г., са бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител, които днес са изложени за поклонение в храма "Св. св. Кирил и Методий” в гр. Созопол. Средновековният манастир "Св. Йоан Кръстител" е в процес на проучване, реставрация и консервация. Районът около двата острова е любимо място за гмуркане, защото тук се наблюдава уникален подводен феномен, известен като "каменната гора". На дълбочина около 20 метра има каменни колони с диаметър от 4-5 метра. Според някои проучвания това са дървета, расли преди 70 млн. години, които в един момент са били залети от морето. Смята се, че водата, която ги е покрила, не е съдържала кислород и вместо да изгние, дървесината на гигантските растения се е вкаменила.
Панорама край Черноморец
Панорама край Черноморец

Хотели и ресторанти в Черноморец

Най–добрите хотели в Черноморец според Booking.com са:

 • Villa Maria 2
 • Bellehouse Guest House
 • Villa lAzuren Briag
 • Guest House Savovi
 • Complex Saint Nicolas

Заведения

В Черноморец има десетки разнообразни кафенета, от панорамни, разположени на брега на морето или на "търговската" улица, до закътани сред зеленината на селския двор. По търговската улица са наредени множество механи, съчетаващи удоволствието от разнообразните шоу програми, качествените напитки и добрата храна готвена от майстори готвачи. В градчето има две дискотеки, които работят от 22:30 до зори, едната със зала от 120 човека, а другата на самия централен плаж. Стотиците ресторантчета, кафенета и дискотеките, разположени на морския бряг удовлетворяват и най-изтънчения вкус.

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Черноморец?

Може да използвате Бургас като начална точка за Вашето пътуване към Черноморец. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски курорти в България.

Renault Clio 4 от Top Rent A Car пред летище Варна
Clio IV от Top Rent A Car

Черноморец от Портокал (Собствена творба) [ CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons