Туристически наръчник - Варна

Туристически пътеводител Варна

Крайморска алея - Варна
Крайморска алея - Варна

Може да използвате Варна като начална точка за вашето пътуване в България. Морската столица е разположена в близост до много черноморски курорти: Калиакра, Каварна, Балчик, Албена, Кранево, Златни Пясъци, Св. Константин и Елена, Камчия. Top Rent A Car предлага и директни доставки до всички морски, зимни и голф курорти в България. Ако имате нужда от повече информация относно доставките и трансферите, които предлагаме, моля разгледайте страницата ни с Допълнителни Услуги.

Летище Варна
Clio IV от Top Rent A Car

Обща информация за Варна

Варна
Катедралата във Варна

Варна е най-големият град на българското Черноморие. Намира се в североизточна България, и е на около 450 км от София, минавайки през Търново, което е на 225 км. Разстоянието от Бургас е около 130 км. Построен е върху античния римски град Одесос. Дори и Одесос да е най-старият ни познат град в този край, около Варна има исторически и културни доказателства, че по тези земи е имало заселници още преди новата ера. Нека и не забравяме, че най-старото ковано злато е намерено точно във Варна. Ако имате нужда от кола може да ползвате услугата колa под наем от Top Rent A Car.

Градът разполага с летище, което редовно обслужва няколко дестинации в Европа, а през летния сезон полетите се увеличават не само в Европа, но и до Източна Азия. Пристанището е предимно за превоз на стока, но веднъж месечно луксозни лайнери спират за ден-два. В града има множество хотели и апартаменти, които се дават под наем. Обикновено апартаментите са заети през академичната година заради студентите, но често тези същите жилища се дават под наем през лятото на туристи.

Варна поглед отгоре - видео с дрон

Виртуална разходка из Варна

Нощен живот и дейности във Варна

Яхтено пристанище - Варна
Яхтено пристанище - Варна

Варна е лятната столица на България и по тази причина нощният живот е щедър през лятото – има ресторанти (Ди Вайн, Хепи, Ориент), барове, дискотеки, които удовлетворяват всеки музикален вкус. Почти всички летни дискотеки се намират на 1-ва алея – дълга пешеходна алея, която започва от пристанището, минава през центъра и достига северния край на града, спирка Почивка. 

Наред с 1-ва алея върви и Морската градина. Паркът е с добре поддържани асфалтирани алеи, по които могат да се карат колелета, кънки и скейтбордове. Има просторни поляни, където могат да се правят пикници, да се спортува и да се играе. Любителите на силни усещания могат да посетят училището по сърф на 1-ва алея или да се престрашат да скочат с бънджи от Аспаруховия мост. Скоковете се провеждат всеки летен ден, а през останалите сезони само събота и неделя. Общинският плувен басейн е в центъра на града, и е целогодишно отворен. Спортната зала е една от най-големите на балканския полуостров с целогодишни спортни занятия. 

Какво си заслужава да се види във Варна?

Варна - плаж Рапонги
Варна - плаж Рапонги

Варненският Зоокът е разположен в сърцето на морската градина. Всъщност зоопаркът е доста малък, но малкото езеро в средата му го прави привлекателно място за разходки и почивка. Делфинариумът също се намира в морската градина, а представленията са два пъти на ден, с изключение на понеделниците. Аквариумът е също разположен в морската градина, сградата включва музей и живи експонати от морските дълбини.

С изключение на местата, където хората могат да се любуват на животинския свят, Варна предлага и много места, където туристите могат да почувстват природа и история. Близо до варненския Аквариум се намира Военноморския Музей, пред който гордо стои корабът „Дръзки”. Корабът е отворен за посещения с гид. Друг интересен музей е Историческо-археологическият Музей, където често гостуват изложения от целия свят, и където се съхранява и най-старото злато откривано някого. Варна също разполага и с Куклен музей, който се намира до Кукления театър.

Из цяла Варна се срещат останки от римската империя, като техният брой преобладава в централната част на града, близо до Морската градина. Повечето от тях са оградени, но част от тях представляват запазени Римски Терми и са преобразувани в музей. Само на 3 километра от града, посетителите му могат да се насладят на гледката на „Побитите камъни”, скални образувания в различни форми, включително и тази на каменна гора.

Друго красиво място е Аладжа манастир – стар скален манастир, като монасите са живеели в естествените му ниши. Манастирът е разположен в резервата „Златни пясъци”, а до него може да се стигне с кола или пеш, директно от курортния комплекс. Пътеките в резервата са многобройни; някои от тях водят до поляни с чешми, а една от тях стига дори до близкото градче Кранево.

Рибарска лодка край Варна
Рибарска лодка край Варна

Друго красиво място е Аладжа манастир – стар скален манастир, като монасите са живеели в естествените му ниши. Манастирът е разположен в резервата „Златни пясъци”, а до него може да се стигне с кола или пеш, директно от курортния комплекс. Пътеките в резервата са многобройни; някои от тях водят до поляни с чешми, а една от тях стига дори до близкото градче Кранево.

Срещу входа на кк „Дружба” се намира Екопарк и ботаническа градина под опеката на СУ „Св. Климент Охридски”. В парка може да се използва барбекю, да се играят игри или просто да се правят разходки до розариума и малкото езерце. Тук също има следи от римско присъствие. В Екопарка се състои и Годишното Републиканско състезание по конен спорт.

Фестивали във Варна

Драматичен театър - Варна
Драматичен театър - Варна
 • През април във Варна се състои Фестивал на Занаятите. Има занаятчии от цяла България, които приемат поръчки и продават произведенията си. Състои се също така и Европейски Музикален фестивал, на който се изпълнява предимно класическа музика.
 • През май се провежда Международният Музикален Фестивал „Море и спомени”.
 • През юни се състои Международният Театрален Фестивал „Варненско лято”. Градът също така е горд с провеждането на открития фестивал Опероза Евксиноград.
 • През юли на всеки две години се провежда Международното Балетно състезание.
 • През август се състои Международният Джаз Фестивал „Варненско лято” и Международният Фолклорен фестивал. Варна също така отбелязва и Седмицата на морето, а към края на месеца започва Филмовия Фестивал „Любовта е Лудост”. Всяка втора неделя от месеца е посветена на Морския флот. Празникът бива отбелязван с музика в изпълнение военноморския оркестър, а понякога военните кораби могат да бъдат посещавани.
 • В началото на октомври се състои и Международният Куклен фестивал „Златният Делфин”, който обаче се провежда на всеки три години.

Хотели, ресторанти и места за пазаруване във Варна

Споерд Trip Advisor най-добрите хотели във Варна са:

 • Modus Hotel
 • Graffit Gallery Hotel
 • Grand Hotel London
 • Hi Hotel
 • Splendid Boutique

Най-желаните ресторанти според Trip Advisor:

 • Di Wine Restaurant
 • Wine Cellar
 • Villa Marciana
 • Orient Turkish Restaurant
 • mOdus bistro
 • My Cafe by Ani Boland

Варна е град, който комбинира в себе си уникална архитектура, исторически забележителности и всички градски удобства - хотели, ресторанти, магазини, козметични студия и кино, за да направят престоя Ви там незабравимо.