Как да шофирате безопасно при мокър път

Как да шофирате безопасно при мокър път

Често се налага да шофирате във влажно и мокро време. Тогава управлението на автомобила е по рисково, заради намаленото сцепление с пътя. Това са основните неща, които трябва да знаете при тези условия.

Обърнете внимание на основните неща, преди да потеглите

Шофирането на мокър път може да бъде доста опасно, особено ако сте по-неопитен шофьор. При мокър път трябва задължително да спазвате няколко основни правила, за да се чувствате по-сигурни. Преди всичко проверете чистачките, както и светлините Ви, дали работят нормално. Като за начало трябва да знаете, че резките движения са изключително опасни, не подавайте рязко газ, не натискайте рязко спирачката, не въртете рязко волана. Така ще намалите вероятноста да загубите контрол над автомобила. При мокра настилка е изключително важно да управлявате автомобила на скорост. Освобождаването от скорост е опасно, защото затруднява спирането. А използването на предавките е много добър начин за спиране и намаляне на скоростта при по-лоши пътни условия.

Предприемайте всяко действие с изключително внимание

Изпреварването, ако не е добре пресметнато и предприето, може да бъде много рисковано. При мокри пътища сцеплението, и ускорението намаляват. Бъдете сигурни, че сте преценили правилно възможността да изпреварите, и това няма да има неприятни последствия. Винаги слагайте предпазния колан. Препоръчително е спазването на голяма дистанция, така ще намалите риска от внезапно спиране. Внимавайте да не минавате бързо през много големи локви, защото може нещо по колата Ви да се намокри, или под локвата да се крие дълбока дупка, която може да причини сериозни щети на автомобила. Не превишавайте скоростта, защото спирачният път значително се увеличава на мокър път. Винаги следете налягането на гумите и техния грайфер. При силен дъжд, чистачките може да не могат да работят нормално, ако това се случи прекратете шофирането и изчакайте докато дъждът намалее. Пътната обстановка е динамично променяща се с всяка секунда, затова Вие трябва да бъдете винаги внимателни, концентрирани, да следите всяко нещо, което се случва, и не бива да се разсейвате от нищо. Всяко невнимание на пътя може да има неприятни последици.