7 съвета при изпреварване

7 съвета при изпреварване

Изпреварването е изключително важен етап от управлението на автомобила. То е комплексно и зависи от множество условия: ускорение на автомобила, мощност, пътни условия, видимост и разбира се, от шофьора. Това са няколко основни правила, които трябва да знаете при изпреварване.

1. Винаги използвайте огледалата

Използването на огледалата е от основно значение. Щом са поставени, то значи не е без причина. Винаги преди да предприемете изпреварване или заобикаляне, трябва да ги погледнете поне 2 пъти. Много от пътнотранспортните произшествия са предизвикани именно от това.

2. Избягвайте изпреварването при лоша видимост

Когато видимостта е лоша поради мъгла, дъжд или снеговалеж, изпреварването е много опасно. Може да пропуснете някой от участниците в движението и да станат инциденти. Не предприемайте изпреварване освен, ако нямате друг избор и задължително използвайте огледалата!

3. Не изпреварвайте, ако пътната маркировка не го позволява

Пътната маркировка е изключително важна. Много е важно да я спазвате при изпреварване. Тя е направена така, че е пресметнато дали е удачно да се изпреварва в участъка.

4. Преценете скоростта и ускорението

При изпреварване в извънградски условия, където скоростта е висока, трябва изпреварването да става много бързо и правилно. Преценете разстоянието и скоростта на идващите насрещно автомобили и тогава предприемете действие. Старайте се, това да става на по-високи обороти. Ако при натискане на педала на газта колата не ускорява, то трябва да включите на по-ниска предавка.

5. Не преминавайте в дясно, ако не виждате колата, която изпреварвате в огледалото

Това е много важно, понеже скоростта извън града е много по-висока, и не се знае колко ускорява автомобилът, който изпреварвате. Опитайте да не се задържате много в лявата лента, защото дори и в далечината да има автомобил, той може да е много мощен и да се движи много бързо. Това съответно ще го затрудни при евентуално спиране, затова се изтегляйте бързо в дясно.

6. Задължително подавайте мигач

Много водачи не винаги подават мигач при изпреварване, заобикаляне и прибиране отново в дясна лента. Подавайки светлинен сигнал, информирате останалите участници в движението, какво смятате да направите. Това би улеснило всички понеже, ако не го направите, ставате непредвидим и останалите не знаят какво предприемате и съответно как да реагират.

7. Не изпреварвайте в остри завои или такива без видимост

Скоростта в завоите трябва да е по-ниска, но това предизвиква „бързащи” шофьори да предприемат рисковани действия. Заради неспазването на това много хора са пострадали при инциденти.