Изпреварване

Изпреварване

Изпреварването често се оказва трудна задача за шофьорите тъй като то зависи от различни фактори: натовареност на движението, поведение на другите автомобили, рефлексите на шофьора, както и скоростта на движение. В следващите редове ще научите за някои от особеностите при изпреварване и това как да бъдете по-подготвени следващия път, когато предприемате тази маневра.

Основно правило в България е изпреварването да се осъществява отляво. Допуска се изпреварването да бъде направено отдясно, само когато предходния автомобил ще завива наляво.

Преди да предприемете изпреварване трябва първо да прецените интензивността на трафика, пътната настилка и поведението на другите автомобили (сигнализацията, подсказваща дали ще намалят скоростта или ще завиват), след което самите вие трябва да подадете мигач. Освен това трябва да имате готовност за реакция при внезапна промяна в поведението на другите коли. Съветваме Ви да бъдете внимателни и предпазливи.

Кои маневри не се считат за изпреварване?

Съществуват няколко случая, в които водача погрешно си мисли, че изпреварва:

  • когато подминавания автомобил не е в движение;
  • в натоварени участъци от пътното платно, където колите от едната лента се движат по-бързо от колите в съседната;
  • на магистрала, когато колите се движат в бързата лента и задминават тези в по-бавната;
  • когато дадена кола се движи в автобусната лента и го прави по-бързо от тази в нормалната;

Може ли да останете в лявата лента, при изпреварване последователно на 2 коли или трябва да се връщате в дясната при изпреварване на всяка от тях?

Когато пътното платно разполага с 2 или повече ленти на движение и искате да задминете последователно 2 по-бавно движещите се автомобила, може да се престроите в лявата и да предприемете изпреварване. Не е необходимо да се връщате в дясната лента при изпреварване на всяка една от тях освен, ако зад вас не се движи кола с по-висока скорост.