Шофиране по тъмно

Шофиране по тъмно

Доста от шофьорите не обичат да карат вечер, поради лошата видимост след залез слънце. Кои са основните дразнители, когато шофираме вечер, от какво да внимаваме и как да улесним нашето пътуване?

Светлини на насрещно движещите се автомобили

Основен проблем при карането вечер са светлините на насрещно движещите се автомобили. Те причиняват дискомфорт на водача на автомобила и напрягат допълнително сетивата му. Дразнещата светлина може да заслепи или разсее водача от пътното платно и той да не успее да реагира адекватно в дадена ситуация.

Мокра настилка

В комбинация с мокра настилка отблясъците стават все повече. Тогава светлините от автомобили, светофари и улични лампи се отразяват в асфалта и правят шофирането една доста трудна задача.

Липса на светлина

На последно място, но не и по важност е липсата на светлина. За съжаление на места пътищата не са добре осветени, липсват и светлоотразителни ориентири по пътното платно. В такъв случай се ограничава видимостта на шофьора и той вижда само на разстояние, колкото е дължината на късите му светлини.

Поради тези причини водачите на автомобили трябва да са изключително внимателни, да карат със съобразена скорост и да очакват евентуална поява на пешеходец. Избирайте познати маршрути, спазвайте знаците и правилата за движение. Top Rent A Car Ви съветва да отложите шофирането по тъмно, ако не се чувствате комфортно. Безопасността е на първо място!