Джипове от Top Rent A Car

10 причини, че сте добър шофьор

Добрият шофьор е предпазлив, прави точни оценки на действията си, спазва правилата за движение по пътищата, взема бързи но правилни решения, пази добре автомобила си и другите участници в движението.

1. Познавате правилата и сигналите на пътя

Добрите шофьори познават отлично правилника за движение. Освен това, те знаят как да използват знанията си. Спазват стриктно законовите норми.

2. Запознат сте добре с автомобилното устройство

Познаването на колата е много важно. Нужно е да се знаят размерите, да се прави правилна преценка на ускорението и маневреността. Шофьорите с по-дълъг стаж свикват по-бързо, ако е нужно да шофират друг автомобил.

3. Подържате автомобила в много добро техническо състояние

Отношението на шофьора към автомобила, почти винаги е свързано с характера на човека. Ако се грижи добре за него, поддържа външния му вид и неговата изправност, значи държи на него и е благодарен за работата, която му върши. Добрите шофьори оценяват ползите, които им дава автомобилът им.

4. Правилно управлявате колата си

Дали колата се управлява правилно показват много признаци. Например ако колата Ви често пъти ходи в сервиз, една от причините може да е, че не я управлявате правилно. Например минавате през много дупки – налага се да ремонтирате ходовата част. Натискате рязко и често спирачката – трябва да сменяте спирачни дискове. Или ако колата посещава системно сервиз за ремонти, то значи може и проблемът да е, че не сте добър шофьор. Рязкото натискане на спирачка, подаване на газ, превключване на предавки е неприсъщо за добрия шофьор. Винаги подавайте знак, за това което искате да направите. Това може да избегне произшествия.

5. Адекватно реагирате в различни ситуации

Често това, дали шофирате добре се познава и по това, как реагирате при определени стресови ситуации на пътя. Обикновено с по-големия опит, реакциите стават по-бързи и по-правилни. Почти винаги е нужно да се реагира много бързо, особено при вземането на по-отговорни решения.

6. Умеете да правите правилна преценка

Разумният шофьор преценява правилно различните пътни условия, и знае как трябва да шофира безопасно при всички видове пътни настилки и условия.

7. Толерантен сте към другите водачи

Това е качество присъщо на добрия шофьор, той е толерантен спрямо другите шофьори, разбира когато някой по-неопитен направи грешка от незнание, и би му помогнал при възникването на проблем. Или казано накратко да помогнете на някого в нужда на пътя, да го пропуснете, когато сте с предимство, и никой друг не го пуска това е толерантността на пътя.

8. Наблюдателни сте

Ако можете да използвате зрението си, за да наблюдавате най-различни обекти едновременно, без това да Ви разсейва. Например с периферното зрение следите неравностите и дупките по пътя, без това да Ви разконцентрира от динамично променящата се пътна ситуация.

9. Спокойни сте

Спокойствието е от изключително значение по пътищата. В днешно време, движението става все по-натоварено, а същевременно и напрегнато. Допълнителните нерви по време на пътуване могат да попречат дори на добър шофьор - при нужда от бързо вземане на решение. Това би причинило неприятни последствия.

10. Нямате произшествия и санкции от КАТ

Тези фактори водят до липса на произшествия и санкции от органите на реда. Липсата на произшествия, съвсем не означава, че някой е застрахован от това и е много добър шофьор.