Туристически наръчник - с кола под наем в Шумен

Обща информация за Шумен

Исторически музей Шумен
Исторически музей Шумен

Шумен е град в Североизточна България, административен и стопански център и е десетият по големина в страната. Намира се в подножието на Шуменското плато, което притежава изключително разнообразна природа.

Разположен е на 80 км западно от Варна като до него се стига лесно, особено с кола под наем от Top Rent A Car, по магистрала "Хемус". Основан преди повече от 1300 години, Шумен винаги е бил духовен и културен център през вековете за римляни, византийци, траки и българи. Най–древните сведения за града датират от XII век пр. Хр. В непосредствена близост се намират Плиска и Преслав – първите две български столици.

Виртуална разходка из Шумен

Туристически обекти около Шумен

Шуменската крепост
Шуменската крепост

Може би най–интересната забележителност е местността Мадара, намираща се на 17 км от гр. Шумен, над село Мадара. Известна е с Мадарския конник, изсечен в скалите на 23 м височина и изобразяващ конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. В подножието на скалите се намира голямата пещера, наричана "Пещерата на нимфите", използвана от траките за религиозни ритуали. Друг обект заслужаващ внимание е Шуменската крепост. Тя се намира само на 3 км западно от Шумен. Със своята 3200 годишна история, твърдината разкрива много за културата, бита и архитектурата на различните епохи. Изпълнявала е множество функции през хилядолетната си история, а най–съхранени са паметниците от Второто българско царство. Има сведения, че местността е била заселена още през ранно-желязната епоха и е използвана от траки, римляни, византийци и българи в последствие. Екипът на Top Rent A Car Ви препоръчва разходка на 28 км североизточно от Шумен до Национален историко – археологически резерват Плиска - столица на Първата българска държава, основана от Хан Аспарух. Археологическият музей в резервата дава представа за бита и културата на българите от VII-X век. Разкрити са останки от тронна палата, езически храм, малък дворец, дворцова черква, бани, водохранилище, жилищни постройки и основи на внушителен катедрален храм – Голямата базилика. Задължителен за посещаване обект е Национален историко – археологически резерват „Велики Преслав”, разположен върху останките на втората българска столица Преслав, с площ от около 500 ха. Проучванията показват, че Преслав е бил великолепен и богат град, достоен за сравнение с Константинопол. В музейна изложба могат да се разгледат произведения на старобългарското и средновизантийското изкуство, сред които и известната икона на Св. Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, и най-голямата и уникална колекция от оловни печати. В Шумен се намират къщите на Панчо Владигеров , Панайот Волов , Добри Войников и Лайош Кошут , превърнати в музеи.

Други туристически обекти, които можете да посетите с кола под наем от Top Rent A Car са:

Томбул Джамия
Томбул Джамия

Хотели, ресторанти и места за пазаруване в Шумен

Най-добрите хотели в Шумен според Trip Advisor са:

  • Арт Хотел Нирвана
  • Римини Клуб
  • Хотел Бохеми
  • Хотел Контеса Шумен
  • Хотел Шумен

Най-предпочитаните ресторанти в Шумен според Trip Advisor са:

  • Чоли
  • Гърмен Нирвана
  • Римини Клуб

Шумен е град, който съчетава уникални архитектурни и исторически обекти, красива природа с всички градски удобства - хотели, заведения, магазини, козметични студия и кино, за да бъде престоят Ви тук незабравим.

Откъде най-бързо и лесно да вземете кола под наем в Шумен?

Може да използвате Варна като начална точка за Вашето пътуване към Шумен. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски, зимни и голф курорти в България.

Clio IV от Top Rent A Car
Clio IV от Top Rent A Car

Мадарския конник от Feradz (Собствена творба) [ CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons