Туристически наръчник - с кола под наем в Стара Загора

Обща информация

Разкопки в центъра на града
Разкопки в центъра на града

Стара Загора е разположена в Старозагорското поле, Горнотракийска низина, между Сърнена Средна гора, Светиилийските възвишения, Манастирските възвишения, Сакар планина и Чирпанските възвишения. Намира се на 230 км югоизточно от София и на 190 км от Бургас. Климатът е преходно континентален, което предполага мека зима, тъй като Средна гора предпазва от студени ветрове. Историята на града датира от преди осем хиляди години и именно там са най-добре запазените в Европа жилища от средата на VІ хил. пр. Хр, които могат да се разгледат в музейни експозиции. В близост се намира курортният комплекс Старозагорски минерални бани, изключително подходящ за климатолечение и балнеолечение.

Виртуална разходка в Стара Загора

Туристически обекти

Самарското Знаме
Самарското Знаме
 • Берекетската гробница Намира се в кв. Кольо Ганчево и представлява най – голямото праисторически селище в страната.
 • Антична крепост Аугуста Траяна Представлява античен форумен комплекс, който включва порта, две крепостни стени, крайградски ров, площад с постамент за статуя, амфитеатрален аудиториум, улица и терми.
 • Мемориален комплекс „Защитниците на Стара Загора 1877” Паметникът е посветен на 100 годишнината от битката при Стара Загора от 31 юли 1877 г. Издигнат е на мястото на командния пункт на защитниците. Бетонната конструкция е висока 50 м и изобразява развято знаме.
 • Парк „Аязмо Паркът е създаден през 1895 г от Митрополит Методий Кусев, и заема площ от 3200 дка. В парка има 150 екзотични вида дървесни и храстови видове от различни краища на света.
 • Музей „Неолитни жилища“ Музеят е създаден през 1979 г, и е един от Стоте национални туристически обекта. В него могат да се разгледат 2 жилища от новокаменната епоха, заедно с покъщнината – пещи за хляб, ръчни мелници за брашно, керамични съдове и др. Също така в музея може да се види постоянна експозиция на „Праисторическото изкуство в Старозагорско”.
 • Регионален исторически музей Музеят съхранява находки от миналото на старозагорци, което води началото си от VI-то хилядолетие пр. Хр. и обхваща различни епохи.
 • Къща-музей „Гео Милев“ Музеят отваря врати през 1953 г и съхранява над 3000 експоната, свързани с живота и творчеството на Гео Милев. В къщата се прожектира документален филм за поета, а в двора се намира вековният “Дъб на Гео Милев”, обявен за природна забележителност.
 • Градска художествена галерия Създаването ? започва през 1908 г по инициатива на Антон Митов, Георги Евстатиев, Васил Димов, Атанас Михов и Васил Маринов. Към дневна дата фондовете на галерията надхвърлят 4600 художествени произведения, разпределени в пет отдела – Живопис, Графика, Скулптура, Икони и Чуждестранно изкуство.
 • Музей на религиите Сградата на музея е единствената оцеляла след опожаряването на града през Руско- Турската Освободителна война. Обявена е за архитектурен паметник, а стенописите – за художествен паметник на културата от национално значение. При разкопки са открити основите на средновековна християнска църква и тракийско селище, а строителен надпис гласи, че сграда е завършена през 1409 г
 • Старозагорски минерални бани Това е балнеоложки курорт, който се намира на 15 км от Стара Загора. Местността е покрита с дъбови, борови, лескови и габърови гори. Минералната вода е с температура 42°C, със слаба минерализация и с доказани лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.
 • Местност „Богородична стъпка“
Намира се в околността на курорта Старозагорски минерални бани. Мястото се смята за свято и лековито, тъй като има скално образувание, наподобяващо стъпка от женски крак, като се счита, че това е отпечатък от Богородица. Именно там е изграден параклис, а в близост има два жертвени олтара от тракийско време.

Барове, хотели и ресторанти

Античен амфитеатър в Стара Загора
Античен амфитеатър в Стара Загора

Стара Загора предлага множество места за забавление и разпускане било то в края на работната седмица или в делничните дни, вие може да се позабавлявате с приятели или да потърсите традиционна българска кухня съчетана с уютна обстановка.
Клубове: Absolut, BedRoom, Karibi, BelView, Drums, Eagles и др.
За онези пък, които обичат да пазаруват Мол Галерия и Парк Мол Стара Загора предлагат голямо разнообразие от стоки и услуги на едно място. Друго място, което може да предизвика интерес е пивоварната на Загорка. Бранд добре познат в цяла България, а и не само. Всички онези, искащи да се запознаят с история, процеса на приготвяне на бирата или пък да дегустират пенливата напитка могат да посетят Стара Загора.

Хотели и ресторанти в Стара Загора

Според Tripadvisor най–добрите хотели в Стара Загора са:

 • Park Hotel Stara Zagora
 • Uniqato Hotel
 • Merian Palace
 • Hotel Armira
 • Calista Spa Hotel

Според Tripadvisor най–добрите ресторанти в Стара Загора са:

 • Uniquato restaurant
 • Chevermeto
 • Schtastlivetsa
 • Mantos
 • The Library

Наем на кола в Стара Загора

Може да използвате София като начална точка за Вашето пътуване към Стара Загора. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски, зимни и голф курорти в България. Посетете Стара Загора с автомобилите на Top Rent A Car.

Renault Clio IV Летище Варна
Clio IV от Top Rent A Car

Стара Загора, Самарско знаме от Zlatan.Zlatanov (Собствена творба) [Обществен домейн], via Wikimedia Commons