Туристически наръчник - с кола под наем във Павел Баня

Обща информация за Павел Баня

Павел баня
Гледка от Павел Баня

Павел Баня е град в южната част на България. Разположен е в изключително красив район, между Стара планина и Средна гора - в Розовата долина. Градът е административен център на община Павел Баня. В близост са градовете Стара Загора, Казанлък, Калофер.

Намира се на 185 км от столицата София, 353 км от Варна, 231 км от Бургас. Основан е след Освобождението на България от османско робство. Заселниците са били около 10 рода, и са дошли от съседното село Турия. Благодарение на богатството, с което разполага, а именно минералната вода – селцето се развива, и в последствие се появяват няколко почивни бази. Обявен е за град през 1979 г.

Виртуална разходка из Павел баня

Туристически възможности в района на Павел Баня

Централна част на града
Централна част на града

Рекреационен туризъм

От много време градът се смята за един от най-добрите райони за провеждане на балнеолечение, профилактика или просто релаксиращи СПА изживявания. Благоприятният климат дава чудесна възможност за посещения през цялата година. В добре устроената туристическа база и лечебни заведения, могат успешно да се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и неврологични проблеми. Лечението се провежда посредством билкови вани, подводна кинезитерапия, подводна екстензия на грабначния стълб, лечебни душове и др. Можете да се лекувате или просто да се наслаждавате на целебен масаж.

Други забележителности

 • Църквата „Рождество Богородично“ е от най-забележителните места в Павел Баня. Изключителната архитектура и красота на църквата, не биват подминавани от туристите, отдъхващи си в курорта. Датата на построяване е около 1920-1921 г, а майсторските рисунки са дело на Тревненската школа.
Парк в Павел Баня
Парк в Павел Баня
 • Там се намират Чешмата с Паметника Майка както и паметника на загиналите финландски войни в борбата за Национално освобождение. Те са сред най-ярките забележителности в Павел Баня и са с културно–историческо значение.
 • Изключително интересни са останалите два бряста, които увековечават историята на града. По случай 125 годишнината от основаването на Павел Баня те са резбовани от известния резбар Иван Бубев.
В близост до града има още няколко туристически обекта, които заслужават Вашето внимание:
 • с. Турия е комплекс, намиращ се в непосредствена близост до Павел баня (40 км). Родното място на известния български хуморист Димитър Христов (Чудомир).
 • Родната къща на Димитър Христов /Чудомир/;
 • Зала „Нашенци” при Читалище „Чудомир”.
 • Кичест габър от Дървото на живота - изключително рядко дърво на 700 години.
 • Местността известна под името - „Пиростията” - Природна забележителност, представляваща три лежащи камъка и един върху тях, във формата на пиростия.
 • Село Габарево познато като селото на 100-те чучура. Разстоянието с кола под наем от Павел баня е 6 км - Една от известните къщи е Джанановата - тя е музей на културата. В Тодор Джанановата къща през 1869 г Васил Левски основава революционен комитет. В негова чест, всяка година на 18 юли се чества рождения ден на Апостола. Художествена експозиция може да бъде посетена в музея целогодишно.
 • Каменна църква „Св. Георги Победоносец” - е строена и опожарявана 4 пъти, но е завършена и осветена през 1895 г. Дебелината на зида и е 1 метър.
 • Радучевата къща – исторически паметник на културата. В тази къща е живял друг съратник на Васил Левски, Стефан Радучев, който му е осигурявал подслон. През 1994 г е създаден „Комплекс Валера”, като се запазва архитектурната му стойност. На първия етаж е направен битов ресторант. На втория етаж има музей на каракачанския бит и култура. Гостите на комплекса могат да нощуват в хотелска част, или да похапнат в лятната градина.

Това са само малка част от чудесните възможности, които предлага районът. Можете да обогатите своето пътуване, като посетите намиращите се в близост исторически забележителности. В близост можете да откриете долината на древните тракийски крале, където да разгледате антични гробници, съкровища и др. Бихте могли да обогатите познанията за българската история, като посетите намиращите се в близост градове Карлово, Калофер, и да опознаете местните традиции и обичаи. Планирайте Вашето пътешествие до този изключителен район с кола под наем от Top Rent a Car.

Най-добри хотели в Павел Баня според Trip Advisor са:

 • Sevtopolis
 • Hotel Selski Uiut
 • Guest House Villa Gamma

  Наем на кола във Павел Баня

  Ако планирате да посетите Павел Баня, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от Варна, Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17 А, или от летището, откъдето може да наемете своя автомобил на място. Павел баня е перфектна дестинация за двудневна разходка от Варна.

  Безплатен шатъл от Top Rent A Car
  Безплатен шатъл от Top Rent A Car