Туристически наръчник - с кола под наем в Копривщица

Обща информация за Копривщица

Центъра на Копривщица
Центъра на Копривщица

Копривщица е уникален град-музей, намиращ се в Западна България. Разположен в красива планинска местност, по долината на р. Тополница. Той е на 108 км от София, 320 км от Бургас и 411 км от Варна. Градът е популярен, заради автентичната архитектура и богатото си културно наследство. В Копривщица е роден и известният български поет Димчо Дебелянов. Неговата къща е превърната в музей през 1957 г.

Туристически обекти в Копривщица

Музеи

В градът има няколко интересни музея, които си заслужава да бъдат посетени:

  • Жив музей – разполага с постоянна картинна експозиция, както и занаятчииски кътове.

  • Къща музей Георги Бенковски – родния дом на един от най-известните български революционери Георги Бенковски. Построена е от дърво, и експонатите разказват за живота на българите през Възраждането.

  • Къща-музей Димчо Дебелянов – родния дом на поетът Димчо Дебелянов, може да се види автентичната обстановка, в която е живял и творил поетът.

  • Къща-музей Тодор Каблешков – майсторски изградена, украсена с множество дърворезби и експозиция, която изобразява революционните дейности и протичането на Априлското въстание в Копривщица.

  • Музей Лютова къща – заможен Копривщенски дом от периода преди освобождението с прекрасна архитектура и и красиви стенописи.

Архитектура

Целият град е построен в автентичен възрожденски стил. Уличките са каменни и стръмни. Атмосферата на това китно градче трудно може да се опише – трябва да се види. През по–топлите месеци, красивите масивни къщи, на фона на уникалната природа и чистият въздух създават неповторими усещания.

Къщи в Копривщица
Къщи в Копривщица

Легенди за създаването на Копривщица

Все още няма категорично историческо обяснение за създаването на града. Ето и няколко интересни легенди и хипотези:

  • Легендата за Болярката от Рила, разказва за млада жена, която решила, че местността е добра за отглеждане на животни. След пристигането си, тя заминала за Одрин, където измолила от султана ферман, с който ставала владетелка и Копривщица получавала множество привилегии. Легендата разказва, че турчин с подкован кон, не можело да влиза в селото, а хората можели свободно да носят оръжие. От уважение и благодарност нарекли нея Султанка, а нейния род Султанекови.

  • Легенда за бежанците предполага, че след падане на България под турско робство в града се заселили потомци на големи български родове, животновъди и занаятчии. Имало и трима овчари Ламбо, Тороман и Арнаутин. Предполага се, че създадените от тях малки семейни общности, които се разрастнали и дали имената на съществуващите до днес: Ламбовска махала, Тороман махала и Арнаут махала.

  • Свърталище на хайдути. Смята се, че селището преди освобождението е обитавано от хайдути. За тази хипотеза спомагат множеството революционни и възродителни процеси, зародили се в Копривщица.

Природа и еко туризъм

Пролет в Копривщица
Пролет в Копривщица

Високите планински върхове, чистата вода, свежия планински въздух съчетани с множеството туристически маршрути и забележителности правят района идеален за туристически разходки. Има 11 изградени и маркирани маршрута с изградени заслони, подходящи за любителите на природата и кристалния въздух. Вековните букови гори крият множество животински и растителни видове. Там можете да видите изключително редките черен щъркел и белоглав орел. Освен тези чудесни възможности, Копривщица предлага и множество заведения, къщи за гости в стар стил, но с всички необходими удобства. Битовите механи и заведения предлагат вкусни гозби по традиционни рецепти.

Хотели в Копривщица

Най–добрите хотели в Копривщица споредTrip Advisor са:

  • Hotel Astra
  • Hotel Kazlekov

Наем на кола в Копривщица

Ако планирате да посетите Копривщица, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на ул. Мими Балканска 140, или от летището, откъдето може да наемете своя автомобил на място. Копривщица е чудесен избор за еднодневна, или двудневна почивка. Ще можете да се насладите на прекрасна природа, уникални природни паметници и исторически находки. Можете да разгледате всички забележителности и природния феномен на района, както и да се разходите до други забележителни места, като Клисура, Калофер, Карлово.

Рент-а-кар услуги Летище София
Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

Паметник на Тодор Каблешков от TwoWings (Собствена творба) (публично достояние) via Wikimedia Commons