Туристически наръчник - с кола под наем в Карлово

Обща информация за Карлово

Къща музей „Васил Левски”
Къща музей „Васил Левски”

Карлово е красив град с богато историческо минало. Той се намира в Централната част на страната, в подножието на Стара планина. Известен е, като родния град на Апостола на свободата Васил Левски. Благоприятният климат на местността има решаваща роля за обградилата го Розова долина. Намира се на 146 км от София, на 264 км от Бургас и на 355 км от Варна. Районът е чудесен за отдих и туристически разходки. Планирайте Вашето пътуване с кола под наем от Top Rent A Car, за да посетите Карлово.

История

Районът е заселен от древни времена, открити са останки от тракийски селища. В края на 15в, част от землището, къщите, земите и всички приходи са подарени на турския сановник Карлъ Али Бей от султан Баязид Хан. По негова заповед е построена и известната „Куршум джамия”, която съществува и днес. През 17 в. селището започва все повече да прилича на град. То става център на цяла Гьопса (Срямска околия) и променя името си на Карлъова – земя на Карлъ.

Баня в Карлово
Баня в Карлово

Според предание името Карлъова означава „снежно поле”, и е с турски произход. Смята се, че е дадено от турски преселници, понеже още при първата зима паднал голям сняг, и много от тях умрели от измръзване. В Карлово процъфтяват редица занаяти най-известните от които са абаджийство, златарство, ножарство, медникарство, бояджийство, басмаджийство. По време на освобождението много популярно е било гайтанджийството. Развиват се и лозарството, овощарството, скотовъдството и розопроизводството.

Виртуална разходка из Карлово

Забележителности около Карлово

Културни забележителности

Градски исторически музей - Той е ценен архитектурен и исторически паметник, създаден през 1871 г.

Къща музей „Васил Левски” - Тук е живял един от най-великите българи на всички времена - Васил Левски. С неговата всеотдайност и патриотичен дух, той е един от най-значимите фактори за освобождението на България.

Паметника на Васил Левски - Паметникът на Апостола на свободата, изобразява неговата фигура в цял ръст, с лъв до него и пистолет в ръката му.

Природни забележителности

Водопад Сучурум - той е част от резервата над гр. Карлово. Там се намират и домът на културата, Кръстът и Ловният парк.

Карловският водопад - Недалеч от града се намира 15 метров водопад. През летния сезон той е предпочитано място за отдих на туристите и местните хора, поради прохладата си.

На 10 км от Карлово се намира балнеологичният курорт Карловски бани, който е с национално значение.

В близост също се намира и яз. Домлян, който е чудесно място за туризъм и къмпинг сред природата.

Друга интересна забележителност в района е Крепост Аневско кале, която е добре запазен паметник на българската архитектура и култура през средните векове.

Това са само малка част от чудесните възможности, които предлага районът. Планирайте Вашето пътешествие до този изключителен район с кола под наем от Top Rent a Car.

Най-добри хотели в Карлово според Trip Advisor са:

  • Hotel Hanat
  • Hotel Deloni

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Карлово?

Ако планирате да посетите Карлово, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на ул. Мими Балканска 140, откъдето може да наемете своя автомобил на място. Карлово е перфектна дестинация за двудневна разходка от София. Ако имате нужда от повече информация относно доставките и трансферите, които предлагаме, моля разгледайте страницата ни с Допълнителни услуги.

Рент-а-кар услуги Летище София
Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

Карлово от Михал Орела (Собствена творба) [ CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons