Tуристически наръчник - София

Туристически пътеводител София

Красива архитектура в София
Красива архитектура в София

София е най-големият град в България, и същевременно една от най-компактните столици в Европа. Градът е посещаван както от бизнес туристи, така и от туристи, отправили се към морските ни курорти или ски курортите Банско и Боровец. Ако планирате да посетите София, най-добрият начин да разгледате града е, като резервирате кола под наем.

През последните години София се превърна в предпочитана световна дестинация за инвеститорите. По улиците на града наред с останките от хилядолетната българска история, ще видите лъскави бутици и молове, пет-звездни хотели и най-добрите нощни клубове в България. София е и много „зелен” град, с открити пространства в рамките на града и гледка към величествените заснежени склонове на Витоша. Не на последно място, София е предпочитана туристическа дестинация, с интересни места, които можете да разглеждате в продължение на дни, ако вземете кола под наем. Top Rent A Car е една от водещите компании за коли под наем в София. Градът претърпя бърз растеж през последните години. В модерна София на едно място са събрани много интересни места, които може да посетите като вземете кола под наем - най-добрият и лесен начин. Top Rent A Car предлага достъпни нови автомобили под наем за Вашето перфектно пътуване в София.

Обща информация за София

Храм-паметник Александър Невски
Храм-паметник Александър Невски

Столицата на България – София – е разположена в западните части на страната, в подножието на Витоша планина. Това е най-големият град, и представлява символ на икономическия растеж, на старинната история, и на културните останки от различни епохи. Из целия град датират сгради от различни ери – от стари къщи от времето на Османската империя до чисто нови бизнес центрове, от огромни луксозни молове до малки квартални пазари.

София може да бъде възприет като многолюден пъзел, съставен от модерни и старинни разбирания, нанесени в архитектурната му структура. Човек може да се наслади на града по всевъзможни начини, а самият град може да задоволи без проблем нуждите, както на пътуващи бизнесмени, така и на търсещи удоволствието туристи. Гастрономите имат богат избор от ресторанти, чието меню поднася и българска, и различни видове чуждестранна кухня. Италиански и китайски ресторанти се намират лесно из целия град, докато турската, индийската и сръбската кухня, макар и не толкова популярни на този етап, са все пак разпространени из няколко ресторанта, които могат да се похвалят пред клиентите си с разнообразно меню и изкусни главни готвачи. Разбира се, не бива да се пренебрегва и българската кухня, която освен непознати ястия предлага и няколко типични само за България напитки, като ракия и боза.

Виртуална разходка на София

Клубове и дискотеки в София

Народно Събрание
Народно Събрание

След една хубава вечеря, човек се нуждае точно от глътка от нощния живот на София. Насладата от този живот може да се опита, в който и да е клуб или дискотека, и тъй като изборът е голям, решението не винаги е лесно. Нощните заведения покриват широк музикален спектър – някои дискотеки представляват огромни здания, понякога на два етажа, разделени на няколко зали, където звучат различни стилове музика, други заведения залагат на разнообразна седмична програма, а последният тип заведения никога не изневеряват на стила си и винаги пускат музиката, с която са започнали кариерата си.

Има много салса училища, които понякога разширяват „уроците” си в някоя дискотека, следват рап баровете, рок и метъл кръчмите, ретро дискотеките и техно клубовете. Въпреки посоченото разнообразие, най-пусканата музика в софийските заведения си остава българският фолк, или още така наречената „чалга”.

Най-добрите ресторанти в София според рейтинга им в Trip Advisor

  • L'Instant
  • Sage Bistro
  • Chef's

Изкуство

Народен Театър Иван Вазов
Народен Театър Иван Вазов

Хората, които не се интересуват толкова от нощния живот и предпочитат спокойния престой в София, могат да изгубят няколко дни в обиколка с кола под наем до множеството музеи, разположени в столицата. Някои от тях са Националният Исторически Музей, Музеят на Земята и Хората, Етнографският музей, Националният Музей на Военната история, Националният Археологически Музей. Ако все пак музеите не са достатъчно, градът разполага и с много галерии като: Софийска Градска Галерия на Изкуството, Българска Национална Галерия на Изкуствата, Българска Национална Галерия на чуждестранното изкуство, както и няколко частни галерии. Античният привкус на софийските улици се подправя и от пръснатите старинни здания, като църквите „Св. Неделя”, Руската Църква, Църква „Св. София”, Катедралата „Ал. Невски”, градската баня и останки от различни римски сгради.

Спортни дейности в София

София - фонтан
Красив фонтан в централната част на София

Тези, които предпочитат активния начин на живот, ще бъдат очаровани от Зимния Дворец, Музея на спорта, тенис кортовете и конната база в сърцето на София, няколко стадиона, които често домакинстват на различни спортни събития, както и площадките за каране на зимни кънки, които се появяват по централните площади през зимата. Поради факта, че столицата е обградена от планина, тя се превръща и в отправна точка към няколко зимни курорта, които може да посетите с кола под наем. Най-известните от тях са Банско, Пампорово, Боровец. Националният парк „Витоша”, Борисовата градина, Южният парк и езерото Панчарево от друга страна са любими места за отдих през уикенда на много столичани. По тези райони хората си правят пикници, играят футбол или федербал по поляните, пекат се на слънце, отпочиват си. Друго красиво място е езерото Ариана в Борисовата градина, където през зимата може да се карат зимни кънки, а през лятото може да се кара водно колело.

Фестивали в София

Президентство
Президентство

През последните няколко години българската столица стана домакин на много и различни фестивали като EarthSkyVeggiePie, Vola Open Air София Филм Фест, Мелоу Мюзик Фестивал, Нищо Подобно Фест (който стартира тази година), Sofia Dance Week, Sonisphere Festival и др. Шри Чинмой центърът в София всяка година от основаването си изкарва Колесница на Светлината, а неговите почитатели, съпроводени с „музика на душата” и цветя, обикалят главните пешеходни улици. Без значение от причината и времето на посещение, човек трябва да подготви програмата си, а най-важната част от тази подготовка е прегледът на културните събития за този период в София.