Renault Fluence от Top Rent A Car

5 грешки при шофиране през нощта

Шофирането през нощта крие своите рискове. То може да бъде много опасно, ако не се шофира разумно и внимателно. Ще Ви покажем най-често допусканите грешки, които се правят предимно от по-младите шофьори.

1. Неправилното използване на дълги и къси светлини.

По-неопитните шофьори не знаят, как и кога да превключват дълги и къси светлини. А това е от изключителна важност при нощното каране. Регулирайте правилно височината и посоката на фаровете си, но не така, че да заслепяват другите шофьори. Използвайте дългите светлини в извън градски условия, при намалена видимост, и без да заслепявате насрещно идващите или движещи се пред Вас превозни средства.

2. Превишаване на скоростта

Шофирането с превишена скорост нощем е характерно за много водачи. Основната причина е ненатовареният трафик. Но това може да бъде много опасно, тъй като нощното шофиране крие доста рискове. В града е опасно, защото в тъмното има пешеходци, които пресичат много неправилно и понякога носещи тъмни дрехи. А извън града, ако се движите с висока скорост, може да не забележите животно, което пресича пътното платно. Старайте се да карате със съобразена скорост и следете внимателно пътната обстановка.

3. Разсеяност

Тя е опасен враг на шофьорите. Най-малкото разсейване, свързано дори със сменяне на радио станцията, може да Ви отклони вниманието в опасен момент, и това да има нежелани последствия. Не дръжте лампата в купето дълго пусната, това може допълнително да отвлече Вашето внимание.

4. Управлението на автомобила при умора

Често пъти, когато са уморени мнозина сядат зад волана. Те смятат, че това не би било голям проблем, най-вече ако са с по-дълъг шофьорски стаж. Независимо от Вашия опит, старайте се, ако почувствате умора веднага да прекратите шофирането, за да починете, да се раздвижите или просто да подишате чист въздух.

5. Шофиране при употреба на алкохол

Употребата на алкохол и шофирането и тяхното съчетаване е абсолютно забранено и опасно. То е забранено, не само от закона, но и от много други гледни точки. При употреба на каквото и да е количество алкохол, реакциите (макар и да не го усещате) се забавят значително, действието и времето за реагиране се увеличават. Когато сте пили, най-добре намерете, някой да Ви закара, повикайте такси, но в никакъв случай не сядайте зад волана! Огромна част от пътните произшествия предизвикани, от консумацията на алкохол.