10 съвета за шофиране през лятото

Шофиране през лятото

10 съвета от Top Rent A Car

С настъпването на лятото и летните горещини автомобилите стават все по-необходимо средство за придвижване. Лятото е времето през годината, в което се предприемат най-много пътувания с цел туризъм. Ще Ви предложим 10 съвета за шофиране през лятото, които да направят вашето пътуване по-сигурно и безопасно.

  1. Направете си предварителен план за пътуването. Ако сте избрали да се придвижвате с кола през летните месеци е добре внимателно да изготвите предварителен план за вашия маршрут. Проверете прогнозата за времето на местата, на които ще ходите, за да няма неприятни изненади. Освен това е добре да се информирате за моментната пътна обстановка, за да избегнете дните и участъците с най-голямо натоварване. Препоръчително е да избягвате горещите часове на деня за вашето пътуване.
  2. Проверете за неизправности по автомобила. Когато предприемате дълго пътуване е добре да проверите автомобила за технически неизправности и да ги отстраните навреме, ако има такива. Обърнете специално внимание на спирачките, които трябва да функционират изрядно. Също е важно да проверите състоянието на гумите и нивото на маслото.
  3. Проверете дали сте взели всички необходими документи. Не забравяйте да проверите дали носите със себе си: документите за автомобила, талон, шофьорска книжка, лична карта (паспорт), винетка, гражданска отговорност както и зелена карта (ако пътувате в чужбина).
  4. Облечете удобни и подходящи за случая дрехи. Много е важно, когато предприемате пътуване през лятото да сте подбрали подходящите дрехи. Поради високите температури е нужно да изберете такива дрехи, с които ще се чувствате прохладно. Носете дрехи с еластична материя и избягвайте носенето на чехли по време на шофиране. Те могат да се изплъзнат или закачат и да застрашат както вашата, така и сигурността на другите пътници.
  5. Внимавайте с багажа. Направете така, че багажа да не пречи на видимостта на шофьора. Не претоварвайте автомобила, това ще доведе до по-голям разход на гориво.
  6. Правете чести почивки. Препоръчва се да се спира за почивка на всеки 2 часа. Това ще намали риска от преумора и липса на концентрация. Докато спирате за почивка излизайте от автомобила и се раздвижвайте за няколко минути и пийте нещо освежаващо.
  7. Консумирайте лека храна. Хидратацията е много важна, затова не забравяйте да пиете повече течности и освежаващи напитки по време на пътуването. Избягвайте тежките храни, а се насочете към по-леките, от които ще се почувствате по-добре.
  8. Не забравяйте очилата си. Ако носите диоптрични очила непременно ги носете или сложете резервни в автомобила. Това се отнася и за слънчевите, те могат да са Ви от голяма ползва в слънчевите летни дни.
  9. Използвайте климатика правилно. Температурата в автомобила е много важна. Най-подходящата температура за летните месеци е 22-23°C. Имайте предвид, че климатика качва разхода на гориво.
  10. Спазвайте правилата за движение по пътищата. Шофирайте така, че да не нарушавате правилата за движение. Подсигурете вашата сигурност и тази на останалите пасажери. Движете се в дясната лента. Спазвайте дистанция във всеки един момент и се съобразявайте с ограниченията на скоростта.
Приятно пътуване!