Шофиране по мост

Съвети при шофиране по/под мост

В днешно време на шофьорите често им се налага да минават по или под мостове. Някой го правят по-често, други не толкова. Мостовете са конструкции имащи за цел да осигурят безопасно преминаване през физически препятствия и е добре да се запознаете с някой от препоръките, които ще Ви дадем.

Шофиране по мост

  • Имайте предвид, че колкото по-висок е моста, толкова по студен става въздуха при изкачване и има наличие на вятър. Затова е добре да намалите скоростта и да държите стабилно волана. Старайте се да не карате близо до ръба на моста.
  • Внимавайте за спрели превозни средства на мост. Ако попаднете в такава ситуация е нужно да намалите скоростта и да бъдете внимателни при предприемане на маневра. Не бива да се образуват опашки или задръствания в следствие на спрелия автомобил, защото може да стане много опасно.
  • Внимавайте със заледените участъци, когато сте на мост. Въпреки, че настилката е една и съща на равното и на моста, температурата й е различна. Мостът създава по-голяма предпоставка за заледяване поради отдалечеността му от земята.
  • Мостовете се движат и се получават вибрации. Това може да доведе до нестабилност и недостатъчно добро сцепление на гумите с настилката. Съветваме Ви да шофирате с подходяща за условията скорост.

Шофиране под мост

  • Внимавайте за падащи предмети. Възможно е случайно падащ предмет да уцели колата Ви, възможни са и хулигански прояви и затова Ви съветваме да се пазите. Ако забележите, че има хора на моста намалете скоростта и бъдете по-наблюдателни.
  • Подобно на шофирането по мост и тук се образува вятър, който може да бъде опасен. Затова е добре да намалите скоростта и да държите стабилно волана.
  • Под мост също може да видите спрели автомобили. При лоши климатични условия мостът играе ролята на подслон и място, където да се сложат вериги за сняг например. Бъдете внимателни и предпазливи, намалете скоростта.
  • Поради сенчестата среда под мостовете, евентуален заледен участък много по-трудно би се разтопил в сравнение с огряно от слънцето място. Тук съветът отново е да намалите скоростта и да бъдете внимателни.
  • Следете за тебели за максималната допустима височина на превозното средство, минаващо под моста. Този съвет е насочен по-скоро към високи камиони с цел да следят табелите за максимално допустима височина за преминаване под даден мост.