Коя е правилната позиция, когато шофирате?

Коя е правилната позиция, когато шофирате?

Предимства на правилната позиция

Правилната позиция на тялото позволява на шофьора да се чувства комфортно зад волана. Стойката е определяща както при дълги, така и при кратки пътувания. Когато тя е правилна няма да се уморявате бързо и да получавате схващания. Съветваме Ви да си изградите навик преди всяко потегляне да отделяте време за правилното позициониране зад волана. Процедурата по нагласяне отнема по-малко от минута, но със сигурност си заслужава от гледна точка на удобство и сигурност.

Правилна позиция на тялото и ръцете на шофьораВажно е, когато сядате в автомобила, гърбът Ви да бъде плътно облегнат към седалката. Раменете Ви също трябва да са облегнати, а не да има разстояние между тях и седалката. За да определите точната позиция изпънете ръцете си напред и ги поставете над волана, така че китките Ви да опират горната му част.
Краката също трябва да са разположени така, че безпроблемно да достигат педалите. Когато левия крак не натиска педала на съединителя той може да се постави върху калника, там където е определеното за целта място.

След като си нагласите седалката следва да сложите предпазния колан, да оправите огледалото за задно виждане, и тези за странично.
И запомнете, правилната позиция на ръцете спрямо волана е както стрелките на часовника, когато показва 02:45 (дясната на 3, а лявата на 9). Палците трябва да са разположени върху спиците на волана. Повечето волани са пригодени за тази цел.
Поставени по този начин, времето за реакция на ръцете е най-малко и шофьора най-добре би се справил със ситуацията.