Котка в куфар

Наръчник за пътуване с котка

Като цяло котките не обичат да пътуват. По-голямата част от тях не обичат да променят средата, в която се намират и се страхуват да пътуват в автомобил. Самия факт, че трябва да стоят в клетка за тях е неприемлив. Подготвили сме кратък наръчник с препоръки, които да следвате при пътуване с котка.

Обезателно котките трябва да пътуват в транспортна клетка/чанта

Доста хора пренебрегват този факт и оставят домашните си любимци свободно да се движат в автомобила. Това разбира се е голяма грешка, защото те стават неспокойни и това се отразява на шофьора и на останалите пътници. Не спазването на това правило може да бъде много опасно и затова Ви съветваме да не го пренебрегвате. Транспортната клетка/чанта трябва да стои или на седалката вързана с предпазен колан, или между предния и задния ред седалки.

Котките трябва да познават колата, за да се чувстват спокойни

Ако ги оставите дълго време да стоят на непознато място, без да могат да извършват обичайните си занимания, това би довело до неспокойство и стрес у тях. След няколко кратки пътувания спокойствието със сигурност ще бъде налице, защото превозното средство няма да бъде вече непознато, а и постепенно ще свикнат с транспортната клетка/чанта.

Спокойна обстановка

Няма нищо по-лошо от комбинацията дълъг път, висока музика и котка на борда. Котките са спокойни животни по природа, но се адаптират по-бавно към околната среда. За една спокойна атмосфера би било добре да се създаде обстановка с по-малко шумове. Тихата музика и липсата на шумове от вън ще благоприятстват комфортно пътуване. Имайте предвид, че котката може да мяука в началото или през голямата част от пътуването. Затова трябва да й говорите тихо и спокойно, и обезателно трябва да я държите в транспортната клетка/чанта.

Спирайте на всеки 2 часа

Нормално е при дълги пътувания да се правят спирания, за да може да си отпочинете и да се раздвижите. Добре е при тези спирания да се пие вода и да се ядат леки храни, които да Ви дадат сили да продължите. Това е моментът, в който трябва да се подмени пясъкът на котката и да се проветри автомобилът, за да влезе свеж въздух.
Не бива да пускате животното извън клетката в такива моменти, защото има опасност да избяга.

Хапчета против гадене и успокоителни

Климатичните промени могат да доведат до гадене при животните. Затова трябва да поставите транспортната клетка/чанта на земята с цел животното да не гледа през прозореца и да не се предизвиква гадене. Могат да се дадат успокоителни, ако се наложи или да се пръсне със синтетични феромони за котки по време на пътуването. Тези феромони, както и успокоителните могат да се предпишат от ветеринар.

Хранете котката около 3 часа преди пътуването

Друг фактор, с който да се съобразите е храненето на котката. То трябва да бъде няколко часа преди пътуването, за да не й се догади. Не бива да се удължава времето между храненията на домашния Ви любимец, затова съобразявайте вашите спирания и с времето, в което котката трябва да се храни.