Renault Fluence от Top Rent A Car

Влияние на цвета върху температурата на автомобила

През летните месеци температурите се покачват значително и това оказва влияние както на автомобилите така и на шофьорите. В следствие на повишените температури могат да възникнат редица проблеми като: отслабване на мощността на двигателя; създаване на дискомфорт на шофьора и пътниците; изгаряне в случай на допир и др.

Сравняване на параметрите при нагряване на бял и черен автомобил

Установено е, че когато един автомобил не е в движение и няма включен климатик, а външната температура е 35 градуса, вътрешната може да достигне 55.

Нека вземем например два еднакви автомобила, които се различават единствено по цвета на боята и по цвета на тапицерията. Едната да бъде бяла, а другата черна и да ги оставим за 60 мин. на слънце (35 градуса). Резултата е следния: наблюдава се по-висока температура с около 20 градуса в черния автомобил. В първите 10 мин. температурата в черния достига до 60 градуса, а в белия около 50. В останалите 50 мин., черният достига своя максимум от 80 градуса, а белият – 63 градуса.

Какви опасности крие повишената температура?

Имайте предвид, че допирът до автомобил престоял 10 мин. на силно слънце може да причини изгаряния. Освен това е опасно да стоите в автомобил, когато вътрешната температура достигне 40 градуса, защото може да ви прилошее. Тази температура се достига за 42 мин. при 25 градуса на околната среда, а при 35 – тя достига 55.

Препоръчителни действия

Като превантивна мярка бихте могли да използвате сенник за кола, който няма да позволи покачване на температурата до такива високи нива.