Какво да не правите при полицейска проверка

Какво да не правите при полицейска проверка

Спиране на превозното средство

Полицейската проверка най-често започва с това водачът на превозно средство да бъде спрян от органите на реда. За тази цел се изисква полицая да даде знак с високо вдигната „стоп” палка и да носят законово определената полицейска униформа. В тази ситуация от водача се изисква да намали скоростта, да подаде светлинен сигнал за маневра, т.е. десен мигач и да отбие на позволено място, така че да не пречи на движението. Неспазването на някой от тези изисквания би довело до нарушение на закона и съответно действие от страна на органите на КАТ.

Процедура

Процедурата изисква проверяващия полицай да се приближи към автомобила и да се представи. След което да изиска личните документи на шофьора, както и тези на автомобила. Не забравяйте да проверявате регулярно срока на валидност на Вашите документи и да ги подновявате в срок, за да избегнете административни нарушения и глоби!

Необходимите документи са:

Лична карта на водача, шофьорска книжна, контролен талон и малкия талон на колата. КАТ проверяват още дали е платена гражданска отговорност , талон от годишен технически преглед и наличието на винетка (за местата, където се изисква). Уверете се, че имате аптечка, триъгълник, пожарогасител и резервно колело (джанта с гума). Липсата на някое от горепосочените би довела до глоба на водача, затова не бива да ги пренебрегвате, когато сте на път.

Проверка за алкохол

Възможно е да Ви бъде направена проверка за алкохол. Употребата на алкохол преди шофиране е абсолютно забранена от закона и установяването й може да доведе до сериозни последици: отнемане на свидетелството за правоспособност и да бъде наложена парична санкция. Нашият съвет е сериозно да обмислите последиците от действията Ви и да не пиете алкохол, когато карате.

Съвети

Ето и няколко съвета, които не трябва да пренебрегвате:

  • при съставяне на акт за административно нарушение трябва да прочете внимателно съдържанието
  • не забравяйте, че имате 3-дневен срок от подписване на акта, в който може да обжалвате в „Дирекция пътна полиция”

Екипът на Top Rent A Car Ви съветва да се запознаете с Вашите права, за да може да реагирате адекватно на полицейска проверка и да си спестите време и разправии с органите на реда. Не нарушавайте закона за движение по пътищата!