Изгубени и намерени

Какво да направите, ако си загубите документите в чужбина?

Почивката Ви в чужбина е вълнуваща и интересна, разглеждате забележителности, спирате се на най-различни места: музеи, паркове и какво ли още не. В един момент обаче осъзнавате, че портфейла Ви го няма. За секунди през главата Ви минават най-лошите възможни сценарии и си задавате безброй въпроси.

Често задавани въпроси

 • "Сега какво ще правя без документи?"
 • "Как ще се прибера обратно?"
 • "Кога последно бяха у мен?"

В такъв момент всеки би загубил разсъдъка си, и би се паникьосал. Трудно ще е да запазите самообладание в такъв момент, но това е много важно. Важно е също да има човек до Вас, който да мисли трезво и да свали напрежението от плещите Ви (до колкото е възможно).

Ето какво Ви съветваме да направите, ако попаднете в такава ситуация:

 • Проверете добре дрехите и чантите си, за да не се окаже фалшива тревога. Ако се окаже това, то уплахата Ви ще бъде най-кратка.
 • След като се уверите, че портфейла и документите Ви наистина ги няма, следва да помислите кога за последно сте го видели или дали изобщо са били у вас, когато сте излезли?
 • В момента, в който се сетите, че сте плащали нещо ще Ви стане ясно, че наистина са изгубени...Лошо!
 • Ако се намирате в музей и се движите с група от хора на туристическа обиколка, то има голяма вероятност някой да е намерил портфейла с документите Ви.
 • Разкажете на някой от персонала какво се е случило и помолете за съдействие. Почти сигурно е, че ще попаднете на отзивчиви хора, който ще се опитат да Ви помогнат на всяка цена.
 • Съветваме Ви веднага да тръгнете назад по стъпките си и да започнете да оглеждате всяко едно местенце, на което сте били. Напрежението ще расте и ще Ви става все по-трудно да задържите нервите си. В такава ситуация е много важно присъствието на близък човек до Вас, който да Ви помага и да Ви дава кураж.
 • Стигате до входа и Ви остава да проверите единствено в секцията за изгубени вещи. В ума Ви се борят надеждата и уплахата от това да Ви кажат, че документите ги няма. Но не се предавайте, обяснете добре какво точно сте загубили, за да улесните разпознаването.
 • Следва моментът на истината...затаили сте дъх и тръпнете в очакване. И тогава ги виждате, документите, който Ви причиниха толкова притеснения. Изпитвате огромно облекчение и благодарност към хората, които са ги намерили.

Представихме Ви историята със щастлив край, но може и да не се случи така. Ако се окаже, че и там ги няма, то трябва да се обърнете към Вашето посолство за съдействие там се съхраняват временно (2 до 4 месеца) документите за самоличност, които са били изгубени и в последствие, появили се.

Необходимо е да уведомите полицията, те ще Ви издадат документ, който удостоверява, че реално е изгубен или откраднат Вашият паспорт.

Ако пък сте изгубили документите си в рент а кар, незабавно се обадете и попитайте за тях. Националният телефон на Top Rent A Car е 0700 890 50. Бъдете сигурни, че ако документите Ви са останали в някоя от колите на компанията, то ние ще Ви ги върнем в най-кратък срок.