Туристически наръчник - с кола под наем в Слънчев Ден

Обща информация за Слънчев Ден

Слънчев Ден - яхтено пристанище
Слънчев Ден - яхтено пристанище

Слънчев ден е луксозен курортен комплекс от затворен тип, разположен на 10 км северно от гр. Варна, на 16 км от международно летище Варна, в съседство с к.к. Св. Св. Константин и Елена.

Курортът се намира в малък закътан залив с източно изложение, с около 1700 слънчеви часа от Май до Септември. Пясъчната ивица е дълга около 1 км, с широчина между 20 м и 80 м, а морето е с плитко пясъчно дъно.

В близост до Слънчев ден се намират Ботаническа градина - Еко парк и Природен парк „Златни Пясъци”, които допринасят за чистотата и свежестта на въздуха.

През лятото средната температура на въздуха е 26°C, а тази на водата - 24°C. В комплекса има 4 модерни хотела, с общ капацитет 1300 легла.

Минералните извори с температура 45°С създават идеални условия за СПА и балнеоложки туризъм. Слънчев ден разполага с яхтено пристанище за 17 яхти. Курортът е подходящ както за семеен, така и за бизнес туризъм, тъй като има отлично оборудвани конгресни зали. Курортът предлага разнообразни условия за спорт както на открито така и на закрито – плувни басейни, тенис корт, тенис на маса, гмуркане и водни спортове и др.

Туристически обекти около Слънчев Ден

Слънчев Ден
Слънчев Ден - поглед отгоре

Евксиноград

Царска лятна резиденция, строена в края на 19 в. Направена във френски шато-стил „Луи XIII”. Дворецът разполага с изящен парк, с над 310 вида растения. Към момента се използва от депутати през летния сезон, а посещения на граждани се правят само с организирани групи и предварителни заявки.

Аладжа Манастир

Скален манастир от 12-ти - 13-ти век с над 20 помещения, издълбани в скалите. Обявен е за национален паметник на културата.

Ботаническа градина

Това е първият Еко Парк в България и е собственост на Софийския университет „ Св. Климент Охридски”. Там могат да се срещнат над 300 вида екзотични дървета и храсти и над 100 вида тревисти растения. Ботаническата градина е известна и с богатата си колекция от над 250 вида ириси и над 30 вида рози.

Църква Св. Св. Константин и Елена

Църквата е частично вкопана в земята, и някога е била част от манастир, строен в чест на император Константин. Днес е отворена за посещения.

Побити камъни

Уникален природен феномен, който представлява ансамбъл от разнородни по форма и обем каменни колони, асиметрично пръснати на площ от 7 кв. км. Намират се на около 20 км западно от Варна. Една от хипотезите за съществуването им предполага, че някога местността е била дъно на Черно море, което в последствие се е оттеглило.

Балчик

Басейна на хотел Палас
Басейна на хотел Палас

Балчик е красив малък град, разположен на брега на Черно море, на 40 км от Варна. Известен е с Ботаническата си градина и Двореца на Румънската кралица Мария. В близост до Балчик са създадени две големи голф игрища.

Археологически резерват Плиска

Намира се на около 70 км от Варна, столица на Първата българска държава, основана от Хан Аспарух. Археологическият музей в резервата дава представа за бита и културата на българите от VII-X век. Разкрити са останки от тронна палата, езически храм, малък дворец, дворцова черква, бани, водохранилище, жилищни постройки и основи на внушителен катедрален храм – Голямата базилика.

Археологически резерват Велики Преслав

Плаж на Слънчев Ден
Плажът е един от най-чистите в страната

Разположен върху останките на втората българска столица Преслав, с площ от около 500 ха, на около 100 км от гр. Варна. Проучванията показват, че Преслав е бил великолепен и богат град, достоен за сравнение с Константинопол. В музейна изложба могат да се разгледат произведения на старобългарското и средновизантийското изкуство, сред които и известната икона на Св. Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, и най-голямата и уникална колекция от оловни печати.

Мадара

Намира се на 17 км от гр. Шумен и на 70 км от гр. Варна, над село Мадара. Местността е известна с Мадарския конник, изсечен в скалите на 23 м височина и изобразяващ конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. В подножието на скалите се намира голямата пещера, наричана „Пещерата на нимфите“, използвана от траките за религиозни ритуали.

Хотели в Слънчев Ден

Най–добрите хотели в Слънчев Ден според Sunny Day.CO са:

  • Хотел Палас
  • Хотел Марина
  • Хотел Вероника
  • Хотел Мираж

Наем на кола в Слънчев Ден

Ако планирате да посетите Слънчев Ден и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите, като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от Варна, Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17А, или от летището, откъдето може да наемете своя автомобил на място. Top Rent A Car Ви предлага и безплатна доставка до Слънчев Ден за вашата перфектна почивка.

Renault Clio IV летище Варна
Top Rent A Car има офиси във Варна и Златни Пясъци, доставката до Слънчев Ден е БЕЗПЛАТНА

Плаж край река Велека от Pudelek (Marcin Szala) (Собствена творба) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons