Туристически наръчник - с кола под наем в Добринище

Обща информация за Добринище

Центъра на Добринище
Центъра на Добринище

Град Добринище се намира в Югозападна България, сгушен между три планини – Рила, Пирин и Родопи, само на 156км от София, които се минават за около 2 ч и половина с кола от Top Rent A Car, и на 6км от Банско. Добринище е известен като балнеолечебен курорт, заради своите минерални извори, които са 17 на брой, и се препоръчва за балнео и климатолечение. В близост до Добринище има изграден седалков лифт до хижа „Безбог”, а от хижа „Безбог” има ски писта до хижа „Гоце Делчев”, което го прави вторият по важност ски център в Пирин.

Известно е, че Добринище е било заселено още през новокаменната епоха, ок. 6200-5500 пр.н.е., много преди да се появят траките по тези земи. В града са открити останки от древни жилища, инструменти от каменната ера, както и богати находища на римска и тракийска керамика и монети от времето на император Нерон. Между 7-ми и 14-ти век е било селище – крепост, което е спирало византийските войски

Виртуална разходка в Добринище

Туристически обекти край Добринище

Къща в Добринище
Къща в Добринище
 • Църквата „Св. Св. Петър Павел” се намира в центъра на Добринище. Обявена е за паметник на културата, с особена архитектурна стойност. Построена през 1835 г, по време на Балканската война бива частично опожарена и при реставрацията през 1926 г се достроява камбанария.
 • Друг религиозен обект е Манастирът „Св. Пантелеймон”. Той се намира на 3км югоизточно от града в планината Пирин. Комплексът, основан през началото на двадесети век, е обявен за паметник на културата и съдържа черква, стопанска и жилищна сграда.
 • В Добринище се намира и църква, построена през 1684г. Това е църквата „Успение Богородично”. Била е разрушавана 2 пъти – при османските нашествия и през Балканската война. През 1980г. Църквата рухва, но пет години по – късно е била възстановена. От някогашната църква са оцелели единствено 4 царски икони и 1 каменна с ктиторски надпис от първата половина на 19 век.
 • Добринище е в близост до Природен Парк „Пирин”, където посетителите на градчето могат да паркират своята кола под наем, и да прекарат часове, дори дни, потънали в зеленина и девствена природа. Не по – малко атрактивна е и парковата зона „Безбог”, която е част от резервата „Юлен”, който включва връх Полежан и циркуса, където се намират Полежанските езера. В този район се намират и езерата Безбожко езеро, Попово езеро, Рибните езера, Кременски езера, Камелишки езера и циркусът на Самодивските езера.
 • Съвсем близо до Добринище е и крайната спирка на единствената работеща теснолинейка- линията Добринище – Септември. Теснолинейката минава през Разлог, Банско, Велинград и осигурява магическа петчасова екскурзия сред живописната природа на Пирин и Родопите.
 • В Добринище се намира единствената по рода си в България, градина за еделвайси, от която може да се купят живи или хербаризирани цветя, тъй като еделвайсите са защитен вид, късането и унищожаването им в забрано и наказуемо.

Най-добрите хотели в Добринище според Trip Advisor:

 • Хотел Валентино 2
 • Калинкови
 • Хотел Македонска кръчма
 • Войно хаус
Хотел в Добринище
Хотел в Добринище

Най-предпочитaните ресторанти в Добринище според Trip Advisor:

 • Македонска кръчма
 • Механа градина Дедо Дине
 • Ресторант Павлевич

   Кола под наем в Добринище

   Може да използвате София като начална точка за вашето пътуване към Добринище. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски, зимни и голф курорти в България. Ако имате нужда от повече информация относно доставките и трансферите, които предлагаме, моля разгледайте страницата ни с Допълнителни Услуги. Top Rent A Car има офис на летище София, откъдето бързо и лесно можете да вземете автомобил под наем.

   Рент-а-кар услуги Летище София
   Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

   Муратово езеро, Пирин от Pudelek (Marcin Szala) (Собствена творба) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons