Туристически наръчник - с кола под наем във Велики Преслав

Обща информация за Велики Преслав

Древна кула във В. Преслав
Древна кула във В. Преслав

На 20 км от гр. Шумен, на 100 км от гр. Варна в подножието на Преславската планина се намира гр. Велики Преслав. Той е малък град с вековна история. В близост се намират яз. Тича, яз. Сушина и р. Камчия. Благодарение на природните си дадености, районът е изключително живописен и красив. Известен е с богатото си културно наследство и е бил един от най-красивите градове на Югоизточна Европа.

Преслав е бил втората българска столица след Плиска, и тогава процъвтява и първата българска книжовна школа. Известен е с множеството исторически паметници, златно съкровище и множество археологически находки. По времето на българския владетел Цар Симеон – Велики, който е управлявал там, България достига най-големи размери и се простира на 3 морета.

Туристически обекти и забавления около Велики Преслав

Изглед на старини във В. Преслав
Изглед на старини във В. Преслав

Старини и разкопки

Районът е ограден от старинни крепостни стени, които някога са ограждали , Вътрешния и външния град. Най-впечатляващото във Вътрешния град е тронната зала и жилището на владетеля. Има старинни кули, базилика, старинни бани, пазар, както и известната „Кръгла” или „Златна църква”. Тя има красива архитектура, уникални украси и мраморни мозайки и греди. И всички тези красиви исторически паметници, съчетани с невероятната красота на природата, го правят чудесно място за туристически разходки. Именно във Велики Преслав е започнал „Златният Век”, в който странта достига голям стройтелен и културен подем. Можете да посетите и местността и резерват „Патлейна”. В него се намира старинния манастир „Св. Пантелеймон”, който датира от 10 в.

Крепостна Стена във В. Преслав
Крепостна Стена във В. Преслав

Музей

В районът освен уникална природа, можете да посетите и множество забележителности. Можете да посетите Националния историко-археологически резерват и музей. В музеят се съхраняват ценни експонати, наброяващи 35 000 предмета, като за показ са изложени около 1700. Но освен всичко там можете да видите световно-известното Златно съкровище. Има и колекция от печати. Сред археологически находки около градът е намерена керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, и керамичния иконостас от Дворцовия манастир.

Природа

В краят на града се намира гора, която стига до старинната част. Там има и борова гора и църква. Около боровата гора, е създаден развлекателен кът, където може да се храните под сянката на боровите дървета сред природата, а има и място, където децата могат да си играят. Надолу след „Златната църква”, към реката можете да ловите риба или просто да си направите пикник до нея. Изключителните условия и красота на планината, както и водоизточниците правят района чудесен.

Най–добрите хотели край Велики Преслав според Trip Advisor са:

  • Omurtagov most
  • Guest House “Bolyarski Stan”

Наем на кола във Велики Преслав

Ако планирате да посетите Велики Преслав и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите, като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от Варна, Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17 А, или от летището, откъдето може да наемете своя автомобил на място.

Велики Преслав е чудесен избор за еднодневна, или няколкодневна почивка. Ще можете да се насладите на прекрасна природа, уникални природни паметници и исторически находки. Можете да разгледате всички забележителности и природния феномен на района, както и да се разходите до други забележителни места, като Шумен, Мадара, Плиска.

Varna Airport
Clio IV от Top Rent A Car