Туристически наръчник - с кола под наем в Бяла

Обща информация за Бяла

Плаж в Бяла
Плаж в Бяла

Бяла се намира на границата между северното и южното Черноморие. Разположен е в много красив залив и има уникални панорамни гледки. Разстоянието до Варна е 53 км, а до Бургас 79 км. Районът има много красиви зелени горски хълмове и перфектни плажове. Градът има богато историческо минало и се смята, че е бил основан през 3 в. пр. Хр. Бяла е обявен за град преди 30 години.

Бяла е предпочитана дестинация за туристи и посетители, заради модерните си хотелски комплекси и чудесни плажове. Учените са направили проучване, което доказва, че плажът на Бяла осигурява оптимални условия за слънчеви бани. През последните няколко години бяла става много популярна сред тези, които предпочитат спокойна почивка на морето, с всички необходими удобства. Можете да посетите Бяла с кола под наем от Варна, Обзор или Слънчев Бряг от Top Rent A Car .

Виртуална разходка из Бяла

Забележителности около Бяла

Централната част на Бяла
Централната част на Бяла

Най-интересното откритие в Бяла са Белите скали - едно от четерите места по света (и единственото достъпно), които свидетелстват за падането на метеоритът, убил динозаврите преди 65 милиона години. Около Бяла са били намерени и множество открития като дървени и каменни котви, древни предмети, артифакти и руини от древни цивилизации.

Общата дължина на плажната ивица на Бяла е 6244 м, което го прави много просторен и един от най-дългите по Черноморието. Близо до Бяла се намира девственият плаж Кара Дере, който е предпочитано място за почивка. Там има също:

  • Красиви заливи и скалисти брегове.
  • Великолепни винарски изби и лозя.
  • В Бяла има множесто модерни комплекси, луксозни хотели и семейни къщи за гости.
Сградата на общината в Бяла
Сградата на общината в Бяла

Смята се, че Бяла е била заселена най-рано от 4 в пр. Хр. Името на селището в миналото е било Аспрос. На плажа се намира изследователски научен център Бели Скали. Друга интересна забележителност е стара църква, построена през 1840 г. и реновирана през 2013 г. Близо до нос Атанас, има археологически разкопки, където са открити много интересни и ценни открития от национално и световно значение. През 2013 приключва проектът за запазването, възстановяването и социализацията на древно селище и старинна крепост на нос Атанас. Реновирани са най-важните сгради, като: Кръщелна зала, винарна изба и ранна Християнска Базилика. В централната част на Бяла могат да бъдат посетени читалището и градската библиотека.

Основният поминък на населението в Бяла е туризмът и земеделието. Наблюдава се тенденция за увеличаване на летния сезон. Най-близкият град до Бяла е на 5 км - град Обзор. Можете лесно да посетите всички интересни курорти в областта с кола под наем от Top Rent a Car.

Хотели и ресторанти

Най-добрите хотели в Бяла според Trip Advisor:

  • Byala Beach Resort
  • Fomula 1 Motel
  • Vemara Club Hotel - Calimera Complex
  • Iva Resort

Най-добрите ресторанти в Бяла според Trip Advisor :

  • Bistro Romantic

Кола под наем в Бяла

Можете да наемете кола в Бяла, като си поръчате доставка от Top Rent A Car. Ако планирате да посетите Бяла и все още не сте резервирали автомобил, можете да го направите, като използвате резервационната форма в ляво. Фирмата разполага с офиси в Обзор, в Бургас - на Летище и в центъра, както и в Слънчев Бряг, откъдето можете да вземете кола на място.

Слънчев Бряг - Top Rent A Car
Офис в Обзор - Top Rent A Car

Кара Дере от Свилен Енев [ GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons