Туристически наръчник - с кола под наем в Банско

Обща информация и настаняване в Банско

Централната част на Банско
Централната част на Банско

Банско е малък, живописен град в подножието на Пирин планина. Построен е през 10-ти век върху древно тракийско селище. Курортът се превръща в заможен град през 18-ти век, благодарение на доброто си географско разположение - на пътя на търговските кервани пътуващи от Егейско море към Дунав. Банско се превръща в център на занаятчии и търговци. Намира се на 56 км от Благоевград, на 145 км от Пловдив и на 150 км от столицата София, около 2 часа и половина път с колата под наем от Top Rent A Car.


Старите къщи в Банско
Банско е осеяно със стари къщи
Банско е известен с културното си и историческо наследство (има приблизително 120 паметника на културата) и с това, че е най-добрият български ски курорт. Пирин планина е много популярно място за отдих и ваканция заради красивите си върхове, най-високият от които е Вихрен, многото езера, пещери и водопади, красивите борови гори. Ски курортът, който е най – големият в страната, започва да набира популярност през последните десетина години, когато чуждестранни инвеститори решават на развият „вратата към Пирин” в ски курорт, заради дългия снежен сезон – от декември до май. През зимния сезон, туристи от България, Англия, Русия, Израел и Германия се стичат в Банско, за да карат ски, да се забавляват или просто да се разходят в снежния курорт. Това е и причината Банско да предлага много хотели, като се започне с луксозни, един от които дори е петзвезден, и се стигне до малките семейни хотели и апартаменти под наем или за продан.

Туристически обекти край Банско

Каменни улички и музеи
Каменни улички и музеи

Посетителите на града могат да се насладят на красотата на Националния Парк Пирин или да изследват Банско. Много от къщите в градчето са от Възрожденския период на страната, и са превърнати в къщи-музеи, а други постройки заслужават да се разгледат само заради архитектурните им особености. В местността Старото Градище има останки от древна крепост и тракийски могили. Много магазинчета в града предлагат невероятни, ръчно изработени сувенири от метал и дърво. Друг исторически монумент е Рила манастир, основан през X век и вписан в Световното наследство на ЮНЕСКО. Любителите на горещите извори могат да наемат кола, и да се отбият до Баня – само на 5 км от Банско, където има 27 минерални извора.

 • В Банско има 2 голф игрища:
  - Пирин Голф и Холидейс Клуб - площ от 900 декара - Пирин голф и кънтри Клуб - 1100 декара площ

Туристически и архитектурно – културни обекти за посещаване:

 • Къщата музей "Никола Вапцаров"
 • Веляновата къща
 • Бенината къща - къщата музей "Неофит Рилски"
 • Църквата "Света Троица"
 • Духовно-исторически център "Св. Паисий Хилендарски"

Ски писти

Банско разполага с писти на световно ниво
Банско разполага с писти на световно ниво
Има два главни ски центъра – Чалин Валог и Шилигарника, до които лесно се достига чрез лифта Гондола, който тръгва от Банско. Вятърът и температурите на различните писти могат да се проверяват на големи екрани още в началото на лифта в Банско. Ски пистите в курорта варират от много лесни за хора, които никога не са опитвали да карат ски, до доста сложни за опитните скиори, има Слалом и Гранд Слалом писти, трасета за биатлон, писти през пресечена местност, и гордостта на Банско – първият Fun Park в България. Паркът предлага на посетителите си възможността да построят собствено трасе с изкуствени скокове; а всяка вечер сноубордистите и скиорите могат да покажат своите умения пред публика. Планинската спасителна служба е на разположение денонощно.

През зимата може да се възползвате от намаление на ски билета, ако вземете ски екип под наем. Около първа станция има много места за отдаване на ски под наем. Времето през зимата е доста студено, така че топлите дрехи и маска за лицето са задължителни. Има целодневни билети, и полудневни билети (след 12:30). Повечето хотели предлагат транспорт до ски лифтовете. Съветваме Ви да бъдете при лифтовете преди 9:00, за да избегнете опашките.

Хотели и Ресторанти в Банско

Най-добрите хотели в Банско според Trip Advisor са:

Ски писти

Банско през лятото
Банско е желана дестинация целогодишно
 • Пирин Ривър Ски и Спа
 • Хотел Авалон
 • Кемпински хотел Гранд Арена
 • Премиер Лъкшъри Маунтин Ресорт
 • Св. Джордж Палас

Най-предпочитаните ресторанти според Trip Advisor са:

 • Ле Ретро
 • Айриш Харп
 • Амброзия
 • Шато Антик
 • Виктория

Какво си заслужава да се види в Банско?

Скиорите и сноубордистите могат да се насладят на красотата на Националния Парк Пирин, или да изследват Банско. Много от къщите в градчето са от Възрожденския период на страната и са превърнати в къщи-музеи, а други постройки заслужават да се разгледат, само заради архитектурните им особености. В местността Старото Градище има останки от древна крепост и тракийски могили. Много магазинчета в града предлагат невероятни ръчно изработени сувенири от метал и дърво. Друг исторически монумент е Рила манастир, основан през X век и вписан в Световното наследство на Юнеско. Любителите на горещите извори могат да се отбият и до Баня – само на 5 км от Банско – където има 27 минерални извора.

Нощен живот

Курортът разполага с множество ресторанти и механи. Повечето от механите наемат оркестър, който изпълнява песни, типични за страната, или изпълнява шоу с фолклорни мотиви. Менюто включва доста български вина и типични за региона ястия, като банска капама, бански старец, чобански шиш, кървавица, суджук, овче мляко с мед и боровинки. В почти всеки хотел има дискотека или клуб, които работят от ранните часове на вечерта до ранните часове на сутринта.

Събития

Като посочен за най-добър ски курорт, Банско е домакин на голям брой фестивали и събития.

Джаз Фестивалът в Банско
Джаз Фестивалът в Банско (Снимка: TenevAgency)
През януари има Първенство по сноуборд за купата на Банско, дисциплина Big Air, а състезанието е валидно за всички възрасти. През февруари има Национален Конкурс за ледени скулптори „Огън от лед”, Републиканско Първенство по сноуборд, дисциплина Half pipe, както и Balkan Open Cup по ски-алпийски дисциплини. През март се състои Републиканското Първенство по сноуборд, дисциплина 2SBXи купа „Пирин” за ски-бягане. През април Банско е домакин на Републиканското Първенство по сноуборд, на Държавното Първенство по ски-алпийски дисциплини, на Републиканското първенство по биатлон, на Националната купа „Пирин” по ски-алпийски дисциплини, както и на едноседмична програма между 18 и 24 април, посветена на Седмицата на гората. През май се провежда Bansko Open 2005 – европейски турнир по канадска борба, фолклорен фестивал „Между три планини”, а между 18 и 24 май се състоят Празниците на банските традиции.

От 8 до 13 август вече 13 години, без прекъсване, се провежда едно от най-големите събития за града - Международният Джаз Фестивал. Фестът се посещава без такса вход. На този фестивал са свирели едни от най-големите български и световни джаз изпълнители, като Скот Хамилтън, Теодосий Спасов, Шарл Папазов, Антони Дочев и др. През август тази година стартира и Банско Опера Фест, който е планиран за ежегоден фестивал, а надеждите са, да бъде и толкова посещаван колкото Банско Джаз Фест. През септември се състои Пирин фолк България, международен фестивал на българската авторска песен. Участниците обикновено са от Балканите и трябва да напишат и изпълнят типична за българския фолклор песен. На 5 октомври е денят на Банско. Програмата за този празник е богата, и различна за всяка година.

От къде най-бързо и лесно да вземете кола под наем в Банско

Може да използвате София като начална точка за Вашето пътуване към Банско. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски, зимни и голф курорти в България.

Top Rent A Car разполага с офис на Летище София
Top Rent A Car разполага с офис на Летище София, на 2 часа от Банско

Statiunea Bansko - una din partii от Amorphisman (Собствена творба) [Обществено достояние], via Wikimedia Commons