Туристически наръчник - с кола под наем в Ахтопол

Обща информация за Ахтопол

Лодки в Ахтопол
Лодки в Ахтопол

Ахтопол се намира на морския бряг и е най-южния град в България. Той е много близо до границата с Турция. Ахтопол се намира на 78 км от Бургас и 206 км от Варна . Може да бъде лесно посетен с кола под наем от Top Rent A Car. Градчето се намира на малък скалист полуостров, а недалеч от него може да бъде видяна река Велека.

Ахтопол има чудесни условия за спокойна морска почивка. Има великолепна природа - комбинация от морски и хълмист релеф. Освен това е част от природен парк Странджа. В залива на Ахтопол са били открити много исторически открития и предмети, свидетелстващи за древното минало на региона. Смята се, че на мястото на съвременния град е било създадено селище още през каменната Ера. По-късно през Желязната епоха, районът е бил заселен от Траките, а няколко века преди Христа, Гърците строят морско морското селище, което постепенно се превръща в търговски център и осъществява множество срещи между търговци от различни краища.

Виртуална разходка из Ахтопол

Забележителности около Ахтопол

Морето край Ахтопол
Морето край Ахтопол

Ахтопол е много предпочитан за спокойни семейни ваканции. Имате много възможности за посещаване на разнообразни и интересни места и курорти с кола под наем в Ахтопол. Най-интересните и посещавани курорти наоколо са: Царево , Китен , Приморско , Бургас , Слънчев Бряг , Несебър , Созопол , Свети Влас и много други.

Климатът на града е умерено континентален, а през лятото е много топло и е перфектно за слънчеви бани и плуване. През останалата част на годината, климатът е мек.

  • Има множество туристически пътеки сред зелените планински хълмове.
  • Плажовете на Ахтопол са много чисти, спокойни и красиви.
  • Къщите за гости, малките хотели и традиционните ресторанти предоставят на посетителите всичко необходимо за пълноценна ваканция.

Плажът край Ахтопол
Плажът край Ахтопол

В миналото Ахтопол е бил известен като "Малката Света Гора", защото там е имало повече от 100 църкви и храмове, но по-късно градът изгорял и всички храмове били унищожени. В началото на 20 век, гражданите на Ахтопол имали множество лодки и кораби. В наши дни може да се види само църквата "Възкресение" - построена през 1776 г и руини от манастира Св. Яни. Има също и древни останки от крепост и тракийски стени.

В наши дни основният поминък на населението са туристическите дейности. Посетители могат да посетят великолепния природен парк Странджа, който е най-голямата защитена територия в страната и също най-добре защитения широколистен горски комплекс в Европа. Там има множество разнообразни животински и растителни видове, както и множество исторически паметници като: Тракийски гробници, разкопки и др. Друго интересно място е историческия музей в Ахтопол, намиращ се в централната част на града, близо до морето. Експозицията му включва над 300 предмета открити в морето и в района на Ахтопол.

Хотели и ресторанти

Най-добрите хотели в Ахтопол според Trip Advisor:

  • Eskada Beach Hotel
  • Lola Garden
  • The Colourful Mansion Hotel
  • Family Hotel Kaylas

Най-добрите ресторанти в Ахтопол според Trip Advisor са:

  • Restaurant Agata Beach

Откъде да наема кола в Ахтопол?

Можете да наемете кола в Ахтопол от Top Rent a Car. Ако планирате да посетите Ахтопол и все още не сте резервирали кола, може да го използвате нашата резервационна форма в ляво. Най-близкият офис на Top Rent A Car е в Созопол, а фирмата предлага и доставки до Ахтопол.

Созопол Top Rent A Car
Созопол Top Rent A Car

Ахтопол от Ненко Лазаров (https://www.imagesfrombulgaria.com/) [ CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons