Какво представляват Международните шофьорски книжки?

Международната книжка за шофиране (IDP) удостоверява, че сте правоспособен водач и ви позволява да шофирате в повече от 150 държави по света. Книжката съдържа вашето име, снимка и лична информация на 12-те най-разпространени езика в света, както и информация кога е издадена оригиналната ви книжка, както и кои МПС-та може да управлявате с нея. Важно е да знаете че Международната шофьорска книжка не е официален документ за самоличност и не може да се използва като заместител на шофьорска книжка, а единствено като превод или потвърждение на автентичност. Така че винаги трябва да носите в себе си и оригиналната си шофьорска книжка.

Някои държави, агенции за коли под наем, застрахователни компании и/или органи за движение по пътищата може да поискат да видят вашага Международната книжка за шофиране (IDP), когато сте в чужбина, така че е най-добре носете го винаги със себе си. От друга страна, много е важно винаги да носите и показвате оригиналния си лиценз заедно с вашето IDP, когато бъдете попитани.

Международни шофьорски книжкиКога ми е необходима Международна шофьорска книжка?

Вашата шофьорска книжка е валидна на територията на Република България в случай, че книжката ви е издадена от страна подписала Виенската конвенция за движение по пътищата. Списък с държавите подписали Виенската конвенция можете да видите ТУК. Ако случайно книжката ви е издадена от държава неприсъстваща в посочения списък, то тогава е необходимо да кандидатствате за международна книжка за пътуване. Своята международна книжка, можете да заявите от ТУК.

Международна шофьорска книжкаКак да се сдобием с Международна шофьорска книжка?

Процеса е изключително лесен и отнема няколко секунди, а на email-a си ще се сдобиете с електронно копие на книжката само до 8 минути след вашето кандидатстване. Печатното копие ще бъде физически във вашите ръце от 5 до 10 работни дни. Това може да се случи през сайта: www.internationaldriversassociation.com

Международна шофьорска книжка