Манастири около София

За да посетите манастирите около София, трябва само да наемете автомобил от най-близкият до вас офис на Top Rent A Car и да вземете със себе си карта на България. Предлагаме ви малко информация за някои от най-интересните обекти за поклоннически туризъм около столицата.
Св. Спас

Лозенския и Германският манастир, а също така и много параклиси,се намират  в Лозенската планина,на  юг от Софийското поле, между Панчарево и Пасарел.

Лозенският манастир

Лозенският манастир “Св. Спас” е построен през 13 век, по-късно е разрушен и през 1821 г. е издигнат отново върху основите на стария. Днес Лозенският девически манастир е действащ и е обитаван от две монахини. До него се стига от източния край на  с.Лозен на  около 5 км.

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Германски манастир “Св. Иван Рилски”

Германски манастир “Св. Иван Рилски” е основан през 10в. и според легендата преди да бъде построен, там за известно време е живял Св. Иван Рилски преди да се оттегли в Рила. През 17в. манастира се превръща в духовно средище и развива активна книжовна дейност. Отбивката за Германския манастир е от самото село Герман , като до манастира са 5 км по приличен асфалтов път.
Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил"

Кокалянски манастир “Св. Архангел Михаил”

Кокалянски манастир “Св. Архангел Михаил” е разположен в подножието на Плана планина, на около 4 км от село Кокаляне, на 6 км. от с. Железница и на 10 км от южно от София.Основан през 11в., по време на управлението на Цар Самуил,а сегашната църква е издигната през 1896г. Освен църквата, в манастира има и два параклиса и камбанария, издигната през 2000г.

Драгалевският манастир

Драгалевски манастир

Драгалевският манастир се намира близо до софийския квартал Драгалевци в полите на Витоша.До Драгалевския манастира има асфалтиран път, който се отделя от шосето кв. Драгалевци – х. Алеко. Бил част от групата манастири възникнали през 14 и 15в. около София наречени “Софийска Света Гора”.

Кремиковски манастир

Кремиковски манастир

Кремиковски манастир е разположен в южните части на Стара планина на около 3 км. от столичният кв.”Кремиковци”. Кремиковския манастир е бил важен книжовен и културен център за населението от Софийско и там са се преписвали много богослужебни книги. След мъченическата смърт на св. Георги Софийски част от мощите му били пренесени в манастира.

Боянски манастир

Боянски манастир

Боянски манастир се намира в полите на планина Витоша, западната част на София – кв.Бояна,в непосредствена близост до резиденция Бояна. Изографисана  е от талантлив Боянски майстор със сцени от старият и новият завет с ликове на св.Йоан Рилски, Св.Петка, Св.Неделя,а също така в цял ръст ги има изобразени цар Константин-Асен и царица Ирина, севастократ Калоян и севастократица Десислава.

В Лъкатник се намира пещера Темната дупка. Тя е само на 52  км.северно от София в Искърското дефиле.

Лъкатник

Сепарева баня

Град Сепарева баня се намира само на 71 км. през Панчарево. Там се намира красивата църква св. Никола, строена през 12-13 век, а също така и най-горещия гейзер на Балканите. От Сепарева баня може да продължите разходката си до курорта Паничище, да разгледате Рилските езера, а оттам да продължите до курорта Боровец.

Околностите на София са изключително богати на природни и културно-исторически забележителности, и възможности за отдих и туризъм, затова не се чудете , а  тръгвайте на път.

Посетете страницата ни за София и страницата ни за България, за още полезна информация, снимки, видео и съвети за наем на кола под наем.