Ски етикет за начинаещи

Универсални правила

Готови ли сте за ски почивка? Ако сте добре подготвени остава да прочетете ски етикета за начинаещи. Има универсални правила, които можете да използвате. Вероятно не сте го знаели, но освен забавлението от ските е добре и да сте се запознали и с етикета. Разбира се, част от него е здрав разум, но ще направите много повече приятели, следвайки нашия ски етикет.

Ски скускания

Ски спускания 

1. Внимавайте с щеките

Вероятно на всеки се е случвало да бъде сръчкан в глезена с количка в претъпкан супермаркет. Чувството не е никак приятно. Същото е, когато някой ви удари с щеката си или по-лошо, дори да Ви бръкне в окото! Винаги дръжте щеките си близо, за да избегнете евентуално спъване на някого или случайно спречкване със случаен минувач.

2. Ако паднете, изтеглете се бързо от пистата

На ски пистата обикновено има много други хора, затова трябва да реагирате бързо. Ако някой от останалите не е на твърде голяма дистанция, е много опасно и създава предпоставка за по-тежко произшествие. Освен, ако не сте наранен при падане, отместете се бързо от пистата.

3. Не се пререждайте на опашката

Чакането е изнервящо, но пререждането е изключително некоректно и некултурно. Така нито ще спестите много време, нито ще стигнете по-бързо на обяда. Напротив, може да създаде конфликти и проблеми, а вие не искате това по време на вашата почивка.

Опашка за лифта

Опашка за лифта

4. Не си хвърляйте боклуците, където ви падне

Идеята да вземете нещо за хапване, когато сте планирали цял ден за ски е чудесна. Но не е никак хубаво да си изхвърляте боклука на земята . Приберете боклуците си някъде (например в раницата) и ги изхвърлете на предвидените за целта места. Толкова е просто!

5. Винаги носете карта на пистата

Картата ще ви помогне да се ориентирате по-добре в района, особено ако сте начинаещ или идвате за първи път на пистата. Ако се загубите винаги може да попитате някой за помощ. (Вижте карта на пистите в Банско)

6. Обърнете внимание на знаците и предупредителните табели

Табелите и предупредителните знаци са поставени с причина. Никога не ги пренебрегвайте. Стойте далеч от затворени писти или забранени зони.

7. Осигурете си колкото се може повече пространство

Като начинаещ вероятно ще правите доста непредсказуеми и грешни движения. Имайте предвид, че около вас ще има и други начинаещи и деца. Затова се старайте да имате повече пространство около себе си и всичко ще бъде наред.

8. Ски лифтът е наука

Ски лифт

Ски лифт

Може би си мислите, че ски лифтът е нещо, от което не бива да се притеснявате. Прави сте, но трябва да следвате някои правила. Например не очаквайте вашето семейство и приятели, с които сте се разделили там където се качвате на лифта. Ако това се случи, просто преминете настрани и ги почакайте. Не се редете на опашката без тях. Когато е ваш ред, пристъпете бързо напред, не искате да останете без място нали? А когато сте се разположили на седалката, не спускайте предпазните съоръжения, ако не сте предупредили останалите на лифта.

9. Придържайте се в дясната част от пистата

Когато карате ски, старайте се винаги да карате от дясната страна на пистата. Всички карат с различни скорости. Докато за някои може да бъде забавно карането на зигзаг или в различни посоки и форми, това не би било забавно за начинаещите. Тук правилата са като тези при шофирането на кола под наем.

10. Внимавайте със случващото се около вас

Ски пистата е натоварено и оживено място и затова много хора просто не обръщат внимание на случващото се около тях. Както при шофирането трябва да внимавате от вашите и действията на другите около вас. Трябва да си пазите очите и тези на другите и да избягвате всяко действие, което се доближава до главата.

С това завършва нашият ски етикет за начинаещи. Ако спазвате тези препоръки, то тогава трябва да се подготвите за една чудесна ски ваканция без да наранявате себе си и другите около вас.