Пътуване до Австралия

Или какво трябва да знаем, когато планираме пътуване до страната на кенгурата

Австралия безспорно е една от най–привлекателните туристически дестинации в света. Този екзотичен континент събира в себе си уникална флора, фауна и градска среда. Австралия ще ви плени от самото кацане с различно синьото си небе, безупречната организация, песента на птиците и необятните си мащаби.

Ето какво трябва да имаме предвид, когато стягаме багаж за Австралия. Пътуването до Австралия може да е невероятно приключение, но има някои особености.

Виза

Първото необходимо условие за почивка в Австралия е наличието на виза.
Туристическите визи са два вида: за три и шест месеца. Докато за шест месечни визи, процедурата е дълга и сложна, то за престой от три месеца нещата стоят по друг начин. Визата е валидна една година от датата на издаване, като в рамките на тази година можете да влизате и излизате от страната многократно, стига да не превишавате 3 месеца на едно влизане.

Виза

Този линк води към страницата за подаване на заявления за електронна виза, което е напълно безплатно.

Избирате желаната виза, като в този случай тя е e-Visa subclass 651 и започвате попълването на формуляра. Трябва да имате международен паспорт, чиято валидност да е минимум 6 месеца от датата на заминаване. В самата форма за попълване е указано какви документи ще са ви необходими, но често след попълване на апликацията, имиграционните изискват допълнителни документи. Такива може да са уверение от работодател, или обяснително писмо за целите на пътуването. Във всички случаи, документите трябва да са преведени от легализиран преводач, а някои и заверени нотариално.

За предоставянето им се дава срок, който обикновено е една седмица, но при необходимост може да бъде удължен. След като набавите всички изискани документи и изпратите апликацията си, можете да очаквате отговор в рамките на 2 седмици, но този период рядко трае повече от седмица. Важно е да носите със себе си копие от визата, когато влизате в страната.

Как и откъде да си купите билети

Билети

Пътуването до Австралия трае около денонощие +/- 10 часа в зависимост от избраните полети.
Най-често използваните връзки до там са Истанбул – Куала Лумпур – Сидни, Атина – Дубай – Сидни, Виена — Банкок — Сидни, Лондон — Хонг Конг, Сингапур или Абу Даби — Сидни, но има и безброй други възможности. Цените на билетите обикновено варират от около 800 евро до 1300 евро за двупосочен билет, според сезона и датата на закупуване. Тези примерни цени са за билети купени поне 3 месеца предварително. Преди покупка на билет прегледайте тази статия с полезни съвети.

Ако по някаква причина визата ви бъде отказана, то компанията ви възстановява голяма част от сумата, затова е добре да започнете планирането на пътешествието до Австралия именно от билетите.

Позволен багаж

Багаж

В Австралия има забрана за внасяне на някои органични и токсични материали, някои храни, всякакви семена и подправки със семена, керамика, естествена кожа и др. Този списък съдържа подробна информация за забраните и ограниченията, така че е хубаво да го прегледате преди да затворите багажа. Съществува лимит за пренасяне на алкохол и цигари, като допустимото количество алкохол е 2,25 л, а за цигари 50 бр или 2,5 кутии.

Не забравяйте да си приготвите шапка да предпазва главата ви и слънцезащитен крем с висок фактор, тъй като слънцето в Австралия е твърде силно, а рака на кожата се счита за национално заболяване. Задължително нанасяйте слънцезащитен крем преди всяко излизане на всички открити участъци от тялото.

Ако носите лекарства със себе си е добре да вземете и рецептата, особено ако са по – специфични, за да нямате проблеми с граничарите. Пренасянето на оръжия е строго забранено и наказуемо.

Добре е да имате в себе си кредитна карта, тъй като на някои места това е единственият възможен начин за разплащане.

Граничен контрол

Граничен контрол

Австралия се слави с най-стриктния граничен контрол в света, затова не се учудвайте ако решат да ви направят вторична проверка на визата, багажа, или да ви разпитат по–подробно. Важно е в такава ситуация да се оказва пълно съдействие на съответните органи, защото независимо, че сте кацнали, може да не ви разрешат да влезете в страната. Ако носите със себе си преносим компютър или харддрайв, е възможно да пожелаят да разгледат съдържанието им, а в някои случаи, може и да конфискуват устройството, ако съдържанието е в разрез със законите им. Такива неща се случват рядко, но все пак едно на ум никога не е излишно.

Шофиране в Австралия

Шофиране

В Австралия организацията на движението е в английски стил- т.е. дясна дирекция и множество кръгови. Правилата за движение по пътищата не се различават особено, но има някои специфики. Например в Австралия важи правилото на десния, но е обърнато, което ще рече , че водачът от ляво е с предимство на нерегулирано кръстовище. При кръговите движения, предимството е на колите навлезли в кръстовището, като отново важи правилото на левия.

Kогато обикаляте и се натъкнете на кръгови запомнете какво пише на табелата на изхода от който влизате, защото често кръговите са с по 4–5 изхода, а на табелите е посочена крайната дестинация по този маршрут.

На Т-образните кръстовища, предимството е на водачите, които се движат направо. В почти всички австралийски щати ограниченията на скоростта по магистралите са 110 км/ч. Всъщност, магистралите са 2 вида – мотъруей и хайуей, като хайуей е най–високия клас път, а на мотъруей, често могат да се срещнат ограничения и под 100 км/ч. Важно е да се отбележи, че преминаването през повечето магистрали се заплаща и това е обозначено на табели по пътя. Ако няма пункт за заплащане на магистрална такса, то плащането се извършва чрез кредитна карта, смс или обаждане. Можете да си закупите и винетка, за по–голямо улеснение. На всички платени пътища има камери и ако таксата не е платена, глобите са доста солени.

Туристите могат да карат с българските си шофьорски книжки без проблем. По- подробна информация за заплащането на пътни такси, можете да получите от тук, тук и тук.

Настаняване

Настаняване

Излишно е да се споменава, че разнообразието от хотели е огромно, колкото и континента, затова тук ще изброим няколко страници само за хостели и нискотарифни хотелчета.

http://www.hostelworld.com/hostels/Australia

http://www3.yha.com.au/

http://www.booking.com/

Има достъпни и доста прилични бекпакърс хотели, както ги наричат, така че ако не държите на 5 звезден лукс е добра идея да се настаните на такова място, за да разполагате с повече финанси за всичко останало.

Транспорт

В големите градове има безплатни туристически автобуси, както и платени, като заплащайки цената на билета еднократно, имате право да се качвате и слизате неограничен брой пъти в рамките на деня. В някои градове вместо метро има монорелса или влакчета, като Сидни например, но придвижването като цяло не отнема много време, тъй като движението е организирано добре. Задължително носете карта в себе си и си отбележете къде е мястото в което сте отседнали. При градове с такива мащаби, човек лесно може да се загуби.

И така, заредете се с добро настроение и търпение за полетите и се отдайте на невероятното приключение наречено Австралия!

Парк в Австралия

Залез над парка

Панорама