$1млрд за автомобил харчещ 2.4 л/100-км

Американският конгресмен Дан Лангрен представи пред Конгреса законопроект, в който е предложена премия от $1 млрд. за автомобилостроител. За да я заработи обаче, компанията трябва да разработи и да пусне в производство масов автомобил, който да харчи 2.4 л/100 км.

По американската система на изчисления машината трябва да може да измине с един галон 100 мили (2.35 л/100км). Програмата, която е предложена в законопроекта, трябва да се контролира от Министерството на енергетиката на САЩ, а основната й цел е да стимулира компаниите да правят по-икономични автомобили.

Условия

Има обаче и някои условия, на които трябва да отговарят желаещите да получат парите. Първото е – новият автомобил трябва да се движи само на бензин, никакви батерии. Второто – производителят трябва да е американски, т.е. компанията да е регистрирана в САЩ. Това автоматично вади от борбата модели като Chevrolet Volt, Ford Fusion Energi и Nissan Leaf. Освен това компанията трябва да продаде 60 000 такива машини. При тези условия най-сериозен претендент се оказва машина, която не прилича особено на автомобил – Veri Light Car (на снимките), която е произведена от компанията Edison2. Това превозно средство изминава с 1 галон 102.5 мили, което прави горе долу 2.29 л/100 км. Автомобилът е снабден с едноцилиндров турбодвигател с обем 250 куб. см, който има 40 к.с. и приблизително толкова Нм. От 0 до 100 км/час той ускорява за 14.2 сек, а максималната му скорост е около 160 км/ч.

В машината могат да се поберат 4 души, багаж и около 15 л. бензин. Според производителя разходът на визилото на писта е 1.8 л/100 км. По тази причина компанията Edison2 вече спечели един проект на стойност $5 млн. и смята да продължи да развива производството на подобни автомобили. Но дори и Edison2 няма шанс да вземе наградата от $1 млрд., тъй като шансовете да продаде 60 000 такива машини са равни на нула.

източник: automedia.bg

При нужда от автомобил под наем, можете да се обадите на телефон +359 887 205 813 или посетете https://toprentacar.bg