Шофиране при зимни условия

Как да шофираме при зимни условия

Зимата дойде, а с нея и солидни количества сняг и лед. Интензивният снеговалеж придружен с ниски температури и вятър често създава усложнения на пътната обстановка.
Освен задължителното зимно оборудване на автомобилите, включващо стъргалка за лед и сняг, зимни гуми, вериги, антифриз, зимна течност за чистачки, размразител за ключалки, е добре в колата да носите – вода, сгъваема лопатка за сняг, одеяло и не на последно място да разполагате с пълен резервоар с гориво и дори е желателно да имате и допълнителна пълна туба. Чистачките задължително трябва да работят добре.

Ето и някои основни неща, които трябва да знаете за шофирането при зимни условия:

  • Трябва да поставите зимни гуми на всички колела, тъй като поставянето само на задвижващите колела, крие опасност от поднасяне и подхлъзване.
  • Винаги тръгвайте само след като сте почистили старателно автомобила от снега и леда. Това е изключително важно, тъй като и най-малкият фактор, влияещ на видимостта може да причини сериозни проблеми
  • Не вдигайте високи скорости! При заледен и заснежен път, сцеплението на гумите с асфалта е по-ниско, което прави автомобила по нестабилен, особено в завоите.
  • Намалете използването на спирачния педал, вместо него използвайте предавките, ако желаете да намалите скоростта.
  • Не натискайте рязко педалите на спирачката и газта, както и не правете резки движения с волана, тъй като те са много опасни.
  • Винаги спазвайте дистанция, за да можете да реагирате в случай на внезапно спиране.

Top Rent A Car Ви съветва да шофирате внимателно и разумно.