Честит 3 март на всички българи!

Исторически сведениея

На 3 март се чества националния празник на България.Този ден слага края на войната за освобождение на България от Османската империя.  В Сан Стефано е подписан мирен договор, според  който, всички български територии са освободени.

Битка от националноосвободителната война

Битка от националноосвободителната война

 

Денят е 3 март 1878 година, и е съдбовен за Българската държава и народ. На този ден се поставя краят на вековното тиранично робство наложено от Османската империя.

След отзвука от кървавите събития по време на Априлското въстание светът е потресен. Масовото възмущение предизвикано от ужасяващите събития и кланетата над българи кара народа на Русия да настоява страната да се намеси и да обяви война на Османската империя. Император Александър II след съгласието на Великите сили, заповядва започването на подготовка за военни действия. На ген. Столетов е възложено да състави отряд от опълченци, доброволци, които да вземат участие в Руските отряди. Войната е обявена на 12 април 1877 г. Руските войски бързо и синхронизирано преминават р. Дунав, край Свищов, който е първия освободен град. Народа посреща с надежда и сълзи на радост благодетелите от Русия, и дългоочакваната свобода. Руските освободителни сили бързо успяват да освободят средната част на страната. Превзет е и гр. Стара Загора, но турските войски нямат намерение да се предават и оказват съпротива – при гр. Плевен се сформира голяма армия от турски войници начело с Осман паша.

На юг Сюлейман паша се насочва към Плевен през Шипченския проход. Там българските опълченци полагат изключителни усилия и показват невероятна храброст в тридневното сражение. В  последния ден от битката, когато снарядите и оръжията са на привършване, срещу турските войски започват да летят трупове. Те са използвани като защита от уморените български опълченци. Когато всичко изглежда безнадеждно пристига ген. Радецки със войски и обръща хода на войната. Турците преминават в отстъпление и постепенно губят битката. През декември Плевен е обсаден и освободен от руските войски. Започва победоносния марш на руската армия, която стига почти до Истанбул. Те спират в градчето Сан Стефано, където започват преговорите за мир и предварителните договори за освобождението на България.

Битката при Шипка

Битката при Шипка

Така след няколко века тежко робство, България отново е държава, съхранила в себе си традициите на народа си векове наред. Великото минало на страната и славните подвизи на българите показват на света, че дори в тежките времена на Османско владичество над Българските земи, силата на българския дух е несломима.