Ски курортите у нас – добре подготвени за сезона

Ски курортиОт българските ски курорти с най-много писти – 23, е Боровец (общата им дължина е 60 км), Банско има 19 писти с обща дължина 75 км, Пампорово е също с 19 писти, но дължината им е 38 км.

Витоша – за изненада може би на мнозина, е с 14 писти и общо 29 км за пързаляне. Чепеларе има 12 писти с обща дължина 20 км, а Добринище – 4 писти с общо 7 км. Проучването е на Българската национална асоциация на потребителите, то бе представено на семинар „Ски курортите в България и Европа” в столицата. Като положителна тенденция в развитието на българските ски курорти се посочва, че значително е увеличен броят на съоръженията за изкуствен сняг. Справка за големите курорти показва, че на Банско има 186 оръдия за сняг, на Боровец – 59, на Пампорово – 140, на Добринище – 30 и на Чепеларе – 47. Само Витоша не може да се подсигури с изкуствена снежна покривка, но пък това е едно от трите места с осветени писти за нощно каране– наред с Боровец и Банско.

Макар че курортите от челната тройка не са обявили все още цените за ползване на ски съоръженията, уверението е, че ще бъдат запазени миналогодишните равнища (55 лв. лв. за дневна карта на Боровец и 50 лв. на Пампорово и Банско). Отбелязва се и тенденцията за предлагане на отстъпки (10 – 15%) от цените на картите при наемане на ски екипировка. Като минус проучването посочва липсата на информация за места и цени за паркиране, както и фактът, че не навсякъде (изключение са Боровец, Банско, Витоша, Добринище и Пампорово) в цената  на лифт картите е включена планинска застраховка. Препоръките са: курортите да информират за паркирането, а скиорите да се поинтересуват за застраховка и ако тя не е предвидена в цената на картата, да си я направят сами. Защото, според ценоразписа на ПСС, при нещастен случай на ски писта незастрахованият скиор ще плати 400 лв., а за акция при лавинно нещастие , например – 955 лв. А застрахователната полица за целия сезон за планинска застраховка струва 15 лв.  torisminfobg