Рекорд! 250 км/ч на олио

GreenspeedСпециалисти от щата Айдахо построиха автомобил, който постави световен рекорд за скорост със задвижване с растително масло. Чрез постижението си американците искат да покажат перспективите на алтернативните видове гориво, добивани от възобновяеми източници.

Greenspeed

Пикапът Chevrolet S-10, производство 1998 година, е доработен от студенти, членуващи в университетски клуб Greenspeed. Те са успели да превърнат товаро-пътническото превозно средство в истински спортен болид, който се захранва от олио.

Автомобилът е снабден с редови шестцилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Работният му обем е 5.9 литра, а мощността му – 700 к.с. По автомобила са направени още много доработки, като в крайна сметка цялият проект възлиза на сумата от $125 000.

Парите са събрани от повече от 70 частни лица и компании, които са спонсори на проекта. През септември тази година биодизеловият пикап е готов и е закаран до Соленето езеро Боневил. Там обаче превозното средство не успява да подобри рекорда за скорост на олио.

След още доста доработки на 12 и 13 ноември студентите правят нов опит – този път на соленото езеро Ел-Мираж в Южна Калифорния. Там всичко протича като по масло. Първият ден Chevrolet S-10 Greenspeed успява да достигне скорост от 139 мили в час (223.7 км/ч).

През втория ден от експеримента “биодизеловото чудовище” се ускорява до 155.331 мили в час (249.9 км/ч). Зад волана на пикапа-рекордьор застава лидерът и основател на клуба Greenspeed Дейв Шенкер.

При нужда от автомобил под наем, можете да се обадите на телефон +359 887 205 813 или посетете www.toprentacar.bg