Ориент Експрес

Произведение на изкуството и истинска арт деко икона, легендарния влак Venice Simplon-Orient-Express предлага едни от най-прочутите и романтични пътувания.

Може да пътувате със стил кръстосвайки цяла Европа, да се наслаждавате на заобикалящата Ви природа и на някои от най-привлекателните градове на континента.

Ориент Експрес води началото си от далечната 1883, когато той е бил просто международен пътнически влак, но днес се е превърнал в синоним на луксозното пътуване. Градовете, които най-често се свързват с него са Париж и Истанбул (двете крайни точки на маршрута). На 4 октомври 1883 влака тръгва за първи път от Париж за Гюргево, Румъния през Мюнхен и Виена. От Гюргево пътниците били прекарвани с ферибот до Русе, България, където те хващали друг влак до Варна и завършвали пътуването до Истанбул с друг ферибот.

След Първата световна война и отварянето на тунела Симплон маршрута бил изместен по-на юг, той вече минавал през Милано, Венеция и Триесте. От там идва и името Venice Simplon-Orient-Express.

Златните години на железопътния транспорт може да са останали в миналия век, но удоволствието от пътуване със стил си остава и до днес.

Любопитно

Удоволствието да пътувате по маршрута Париж-Истанбул с Ориент-Експрес ще Ви струва почти 10 хил. евро на човек. Пътуването е в рамките на 11 дни и включва (Париж- 3 дни, Будапеща – 2 дни, Букурещ – 1 ден, България – 1 ден, Истанбул – 3 дни). Ако с половинката си сте решите да пътувате през месеците юни, юли или август може да се възползвате от 25% отстъпка за втория пътник!

Видео

Източници:
belmond.com
wikipedia.org