Номинират Търново за културна столица на Балканите

Царевец, Велико Търново Потенциалът на България като целогодишна туристическа дестинация беше представен в рамките на 47-ия конгрес на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (МХРА) в Белград.
Страната ни беше презентирана с разнообразни варианти за отдих и туризъм, като акцентите бяха поставени върху културния, СПА-, уелнес-, еко-, етнотуризма и др.

Във форума, който се състоя 18 и 19 януари, от българска страна участва делегация, водена от зам.-министъра на икономика, енергетиката и туризма Иво Маринов.

В рамките на посещението си в сръбската столица зам.-министър Иво Маринов се срещна със заместник-министъра в Министерството на икономиката и регионалното развитие на Сърбия д-р Горан Петкович, който ръководи ресор туризъм. Двете страни имат желание да създадат общ туристически продукт „Пътят на римските императори на Балканите” с акцент върху винения и СПА-туризма.

Отличия

България получи на конгреса пет награди за туристически обекти. МХРА отличи грандхотел „Поморие” в категория СПА-хотели и веригата „Хепи” в раздела за ресторанти. Балканският хотелиерски алианс присъди три награди на нашата страна – на град Велико Търново като столица на културния туризъм на Балканите, на грандхотел „Велинград” – за СПА-хотел на Балканите, и на грандхотел „Димят”-Варна – за бизнес хотел на Балканите.

Зам.-министър Маринов бе модератор на кръгла маса „Балканите – място за инвестиции в туризма”, в която участваха президентът на МХРА Гасан Аиди и представители на Световната туристическа организация. Първият акцент в дискусиите бе върху факта, че туризмът е индустрията с най-малко отделени въглеродни емисии – 2.5% от общото им количество.

Важен за бранша приоритет е ориентацията към хотели, които са сертифицирани за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Участниците в конгреса бяха единодушни, че правителствата трябва да се ангажират с маркетинга и рекламата в туризма, докато обучението на кадри и качеството на туристическия продукт са ангажименти на бизнеса.

По време на форума стана ясно, че през май 2010 г. България ще бъде домакин на заседанието на съвета на директорите на МХРА.