“Новите технологии” в колите

8 “нови технологии” в колите, които всъщност са стари

Съвременните автомобили притежават редица “нови технологии”, които обаче датират от десетки години назад във времето. В следващите редове ще научите кога са се появили за пръв път въпросните технологии.

 1. Бутони за смяна на предавките на автоматична скоростна кутия
  Първите такива бутони са се появили при моделите на Chrysler още през 1956.
 2. Старт бутон
  Тази технология за първи път е била използвана през далечната 1912 г.
 3. Head-up дисплей
  Самолетите през Втората световна война са били оборудвани с такава технология, а по-късно Oldsmobile я представят в своите модели от 1988 г.
 4. Адаптивно окачване
  През 1933 г. Cadilac за първи път използва в своите автомобили такъв тип окачване. Тогава тази система е била позната под името “Ride regulator” и е позволявала избор на 5 различни типа окачване, посредством панел разположен в близост до волана.
 5. Деактивация на цилиндрите
  Това е едно нововъведение, което в днешно време се използва от Honda и General Motors и служи за пестене на гориво посредством изключване на част от цилиндрите. Всъщност тази технология за първи път се появява през 1981 г. в колите Arabia на Cadilac.
 6. Подгрев на седалките
  Екстрата е предназначена за използване през студените зимни месеци и обикновено е внедрена в автомобилите с по-висок клас на оборудване. Cadilac и тук е изпреварил всички и е вкарал тази екстра в своя модел Fleetwood Brougham от 1966.
 7. Тъч скрийн дисплей
  Много от сегашните автомобили са снабдени с такива дисплеи и показват най-разнообразна информация. Истината е, че тази технология е почти на 30 години. Тя е била използвана за първи път от Buick Riviera през 1986.
 8. Автоматична климатична инсталация
  Първите производители, които въвеждат климатици в своите автомобили са отново Cadilac през 1964. Технологията носи името “Comfort control”. С помощта на сензори климатикът е можел автоматично да регулира температурата, без да е нужна ръчна намеса от водача на автомобила.