Как студеното време влияе на автомобила

Съвети за експлоатация на колата през зимата

През зимната част от годината възникват множество промени свързани с автомобилното устройство, както и множество фактори, от които зависи комплексното поведение на колата и системите работещи в нея.

Пътуване с кола на Top Rent A Car в зимни условия

Пътуване с кола на Top Rent A Car в зимни условия

 

Първо загрейте двигателя

Студеното време и ниските температури  оказват много голямо влияние на автомобила. Mинусовите температури са свързани с работата на двигателя. Съответно загрява по-бавно, и не функционира толкова добре, колкото, като е загрял. Когато автомобилното масло е студено, триенето на двигателя е по-голямо. Когато той е студен, колата увеличава консумацията си на гориво.

Рискове за системите

Ако градусите паднат под нулата, има опасност от замръзване на антифриза, течността за чистачки, както и някои други системи. Затова зимата е задължително използването на зимни такива. Ледът и снегът могат да замразят прозорците, чистачките, ключалките и вратите Ви. Старателно изчистете всичко, защото когато е сковано от леда, то е много по лесно чупливо. Всяко невнимание може да навреди на някой детайл. Не ползвайте ръчната спирачка, когато паркирате автомобила. Тя може да замръзне и да ви попречи, когато направите опит да потеглите. Ако чистачките са замръзнали и ги пуснете, отново ще има неприятни последствия за бушон, реле или моторчето им.  Резките температурни промени оказват влияние и върху акумулаторната батерия на колата. Ако тя не е достатъчно мощна, и е твърде стара, може да намерите колата си без ток.

Зимните гуми са задължителни

Сцеплението на гумите с пътя е много по-малко, ако е заледено. Ако има снежна покривка без да е заледено под снега, то сцеплението е по-добро, отколкото ако е заледено. Голямо значение имат гумите и техният грайфер. Зимните гуми се различават от летните, заради материала, от които са направени. Те са по-меки, и грайферът им е специфичен. За разлика от летните при тях се използва друг вид и съотношение каучукова смес. Това помага за по-доброто сцепление при зимните условия. Но пък зимните гуми повишават макар и минимално разхода на гориво на автомобила.

Поведението на колата на пътя през зимата, зависи изцяло от нейната подготовка. Ако е добре оборудвана със зимни консумативи и зимни гуми, шансът за неприятности значително намалява. Но за това не малка роля оказва и „зад кормилното устройство” 🙂 .  Всички автомобили, предоставени от Top Rent A Car, са изцяло оборудвани за зимни условия!