Как да се грижим за автомобила си

Съвети как да поддържате автомобила си

Автомобилите са се превърнали в неизменна част от ежедневието на много хора. Те се нуждаят от грижи, за да може да бъдат оптимално използвани. Тук ще откриете няколко съвета, които ще Ви помогнат да се чувствате сигурни и да може да разчитате на колата си, когато Ви е нужна.

Как да обслужваме колата си

Как правилно да обслужваме колата си

1. Уверете се, че автомобилът има необходимите застраховки

Редовно следете давността на Вашата задължителна застраховка „Гражданска Отговорност”. Тя ще ви е от полза в случай, че автомобилът ви получи някакви щети по чужда вина. Допълнителните застраховки са много полезни – те поемат разходите по автомобила ви при щети, независимо дали имате вина или не.

2. Направете копия на документите на превозното средство

Носенето на оригиналните документи на автомобила не е препоръчително, а дори е опасно при кражба. Копирайте документите, които е възможно и носете, колкото се може по-малко оригинали. Някои документи са задължителни при проверка от органите на реда, затова можете да ги носите в себе си, но да не ги оставяте в автомобила.

3. Винаги помнете, къде съхранявате документите от сервизната поддръжка на автомобила

Автомобилите изискват периодична поддръжка . Тя е наложителна, когато се изминат предписаните от производителя километри. Например: смяна на масло, смяна на филтри, смяна на ремъци и ролки, проверка на охладителната система, проверка на спирачна система и т.н. Добре е тези обслужвания да бъдат правени в указания срок, но не по-късно от него. За тази цел винаги трябва да знаете, къде се намират тези документи, така ще ви бъде по-лесно за правилното и навременно обслужване.

4. Проверявайте налягането на гумите

Налягането на гумите е много важен фактор за правилното функциониране на колата. В интернет можете да намерите оптималното налягане на гумите на Вашия автомобил според производителя. Обикновено на всяка бензиностанция има уред , с който се измерва. Желателно е да го проверявате поне веднъж седмично, и задължително преди по-продължително пътуване.

5. Следете нивото и качествата на маслото

Маслото е много важен компонент. То трябва да е чисто и да смазва двигателя. Щеката за маслото е разграфена. Постоянно трябва да гледате дали е в допустимите граници или дали не е почерняло. То трябва да бъде сменяно на всеки 8-10 000 км. пробег, заедно с масления и въздушния филтър.  Ако е намаляло преди да сте изминали упоменатите километри, то вероятно има теч и трябва да долеете, но ако липсващото масло е голямо количество Ви съветваме да потърсите специалист.

6. Спирачките трябва да бъдат проверявани поне веднъж годишно

Съветваме Ви при смяна на маслото и филтрите да проверявате и спирачките. Те са от освновно значение за безопасността при спирани и също като подметките на обувките се износват и трябва да бъдат сменяни.

7. Научете се да следите състоянието на течностите на автомобила

Те са: Моторно масло, антифриз, спирачна течност, масло на скоростната кутия, течност на серво управлението, течност за чистачки. Ако някоя от следните течности е намаляла – долейте, а ако периодично намалява проверете за теч – ако на паркинг под или около колата Ви има течове трябва да отидете в сервиза.

8. Трябва да знаете, как се сменя спукана гума

Спуканата гума може да се случи на всеки. Това не е сериозен проблем, ако имате резервна гума и инструментите за да можете да я поставите. Отнема около 15 минути и са ви нужни крик, ключ за джанти, ръкавици.

9. Носете следните неща, при спешни случай ще ви бъдат от полза:

– Комплект за спешна медицинска помощ
– Минимум 2 литра питейна вода
– Работещ фенер
– Топло яке
– Дъждобран
– Въже

10. Мийте и поддържайте автомобила си чист

Автомобилът Ви трябва да бъде чист и поддържан. Вътрешно и външно, а също е добре да бъде почиствате и под капака.  Можете да го миете сам с препарати и гъби, или да го карате на автомивка. Сложете си органайзер в багажника, така ще спестите място.