Как да „размразим” автомобила си

Последните няколко дни на голяма част от шофьорите им се случи,  да открият автомобилът им замръзнал.

Много от Вас, не знаят какво точно да направят, или нямат времето да реагират адекватно. Затова, когато чуете от прогнозата за времето, че вечерта ще става много студено и ще има превалявания от сняг, пригответе се да станете по-рано и да можете спокойно да решите проблема. Това не е много приятно, но има множество неща, които могат да Ви помогнат за да се справите със ситуацията.

frozen car

Замръзнала кола, Швейцария 2013г.

 

Ключалките
Ако ключалките Ви са замръзнали можете да впръскате размразител за ключалки вътре или ако нямате просто напълнете пипетка или капкомер с концентриран спирт, и направете същото.

Ако е валяло дъжд
След това температурите рязко спаднат, и завали сняг е много вероятно да откриете колата си покрита със слой лед. Когато той е по-дебел,  дори стъргалките за лед не могат да се справят лесно. При това положение, вземете съд с гореща вода (кофа, каничка, леген) и гъба. Напоете добре гъбата, и минете по-края на вратата, която искате да отворите. Но това може да не помогне от първия път, затова повторете това няколко пъти докато изтънее ледът, и може да бъде отстранен със стъргалката. Не наливайте голямо количество гореща вода директно върху прозорците ако ледът е тънък – така има опасност да се спука стъклото.

Не отваряйте рязко вратите на автомобила, може да счупите дръжката на вратата, ако е замръзнала, или да скъсате замръзналите уплътненията на вратите.

След като влезете в колата
Всички други врати ще бъдат все още замръзнали, затова запалете двигателя, оставете го хубаво да загрее. Включете парното на висока степен и го насочете към прозорците. Ако чистачките Ви са замръзнали, не ги включвайте, докато не се убедите, че са размразени. През това време продължавайте да обработвате с топла вода, стъклата от външната страна и да си помагате със стъргалката за лед. Не потегляйте освен, ако видимостта Ви не е отлична!

Екипът на Top Rent A Car съветва внимателно да предвиждате пътуванията си при зимни условия, и да следите актуална информация относно времето и пътната обстановка.